Πολιτική

Ειδικά μισθολόγια: Οι αλλαγές που έρχονται και οι κρυφές μειώσεις


 Συγχωνεύσεις επιδομάτων, κατάργηση του χρονοεπιδόματος, εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς και νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών για ασφάλιση και περίθαλψη. Αυτές είναι μερικές από τις αλλαγές που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα ειδικά μισθολόγια, ένα ζήτημα που ανοίγει και επίσημα σήμερα για την κυβέρνηση. Ζήτημα διόλου εύκολο, καθώς το Μαξίμου καλείται να «ισορροπήσει» ανάμεσα στις υποσχέσεις προς τους στρατιωτικούς και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, για μη μισθολογική μείωση, να βρει τα κατάλληλα ισοδύναμα μέτρα για να εφαρμοστεί το σχέδιο και να αντιμετωπίσει και το αίτημα των αστυνομικών για επιστροφή των αναδρομικών από το 2012.

Το ΥΠΟΙΚ θα ενημερώσει σήμερα τα συναρμόδεια υπουργεία Άμυνας, Δημόσιας Τάξης, Ναυτιλίας, Υγείας, Δικαιοσύνης και Εξωτερικών για το σχέδιο που κατήρτισε και αφορά στα ειδικά μισθολόγια. Μια από τις κύριες «κατευθύνσεις» του σχεδίου αφορά τη συγχώνευση διαφόρων διάσπαρτων επιδομάτων που δίνονταν στις κατηγορίες των εργαζομένων (20 τον αριθμό), που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια. 

Σ’ αυτό το σημείο αρχίζουν και τα «προβλήματα» που σχετίζονται με τις κρυφές μειώσεις των ειδικών μισθολογίων. Η συγχώνευση των επιδομάτων θα προκαλέσει μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, τα οποία το ΥΠΟΙΚ σκοπεύει να τις καλύψει μέσω της αποκαλούμενης προσωπικής διαφοράς. Πρόκειται επί της ουσίας για ένα τύπου επίδομα, το οποίο καλύπτει τις εισοδηματικές ανισότητες, ωστόσο δεν υπολογίζεται στις ασφαλιστικές εισφορές, γεγονός που αφήνει ορθάνοιχτο… παράθυρο για κρυφές μειώσεις.

Παράλληλα η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει άμεσα ισοδύναμα μέτρα, για την εφαρμογή των ειδικών μισθολογίων. Εν τη απουσία ισοδύναμων μέτρων, θα εφαρμοστεί το πάγωμα των μισθολογικών προαγωγών και ωριμάνσεων που έχει ψηφιστεί από τον Μάιο. Γεγονός που θα ανατρέψει πλήρως τον αρχικό σχεδιασμό και θα οδηγήσει στην άμεση μείωση μισθών για περίπου 60.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

Κάτι που φυσικά δεν επιθυμεί το Μαξίμου, το οποίο επιχειρεί να ανοίξει και δίαυλο επικοινωνίας με τους ένστολους συνδικαλιστές και κυρίως με τους αστυνομικούς, οι οποίοι διεκδικούν μέσω της δικαστικής οδού, αναδρομικά από το 2012, βασιζόμενοι σε σχετική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας.