Απόδειξη πως οι ελληνικές αρχές παραμένουν πιστές στη δέσμευση για μια δημοσιονομική προσαρμογή αποτελούν τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τον οίκο Fitch σε τελευταίο report υπό τον τίτλο «Greece Budget Surplus Shows Continued Fiscal Commitment». Υπό αυτό το πρίσμα, ο οίκος θεωρεί ότι επιβεβαιώνεται η εκτίμησή του ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο, αλλά σε ποιο επίπεδο θα εξαρτηθεί από τον «όγκο» και τη «φύση» των μέτρων ελάφρυνσής του τα οποία βρίσκονται υπό συζήτηση ανάμεσα στους πιστωτές και στην ελληνική κυβέρνηση.
Όπως συμπληρώνει ο οίκος οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας ξεπέρασαν τις προβλέψεις και προσθέτει ότι η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωζώνης που η δημοσιονομική τους προσαρμογή είναι δομική και δεν ακολουθεί τον κύκλο της οικονομίας.
"Η συμμόρφωση με το πρόγραμμα, τα μειωμένα πολιτικά ρίσκα και η ανάπτυξη βελτιώνουν την εικόνα στο μέτωπο του χρέους", σημειώνει επίσης ο οίκος στο ίδιο report.
Μεταξύ άλλων, η Fitch αναφέρει πως η τεχνική εργασία από το Eurogroup για ένα μηχανισμό σύνδεσης της ελάφρυνσης χρέους με τους στόχους ανάπτυξης είναι προχωρημένη, και ο επικεφαλής του οργάνου Μάριο Σεντένο είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι ευρωπαίοι πιστωτές και το ΔΝΤ έρχονται πιο κοντά στο να συμφωνήσουν για το θέμα. Το Eurogroup θα το συζητήσει στη συνεδρίαση της Σόφιας. Ο οίκος αξιολόγησης δεν περιμένει «κούρεμα», αλλά η προοπτική για ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης ανακλάται στο θετικό outlook της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Η Fitch εκτιμά πως τα πρωτογενή πλεονάσματα μπορεί να πέσουν κάτω από αυτούς τους στόχους μετά το 2020, αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση προβλέπει ότι το χρέος έπιασε «ταβάνι» το 2016 και θα υποχωρεί με ταχύτερο ρυθμό από την επόμενη χρονιά, διολισθαίνοντας στο 137% το 2025 και στο 132,8% του ΑΕΠ το 2026.
Η εκτίμηση υπολογίζοντας ονομαστική ανάπτυξη του ΑΕΠ 3,5% αλλά χωρίς να λαμβάνεται υπόψη καμία ελάφρυνση χρέους από τον επίσημο τομέα. Σημειώνει δε ότι ακόμα και έτσι η χώρα θα παραμείνει πρώτη σε ότι αφορά τον συγκεκριμένο δείκτη, μπροστά και από την Ιταλία, αν και η δομή του χρέους της Ελλάδας οδηγεί σε πολύ χαμηλότερα κόστη αξιολόγησης