Πολιτική

Εγκλωβισμένο στην αβεβαιότητα το Χρηματιστήριο


Σε πτωτικό mometum συνεχίζει να κινείται το Χρηματιστήτιο με το Γενικό Δείκτη να κινείται πέριξ των 540 μονάδων, με μοναδικό θετικό στοιχείο την χαμηλή αξία των συναλλαγών. 


Τεχνικά η συνεδρίαση δεν έδωσε τίποτα καινούργιο. Σύμφωνα με τους συγκρατημένα αισιόδοξους, θεωρείται θετικό ότι το Χ.Α. διακράτησε τος σημαντικότερο μέρος από τα κεκτημένα των τελευταίων τριών συνεδριάσεων…

Ενώ σύμφωνα με τους περισσότερο επιφυλακτικούς η κωλυσιεργία αναμέτρησης με τις 560 μονάδες είναι ένδειξη αδυναμίας και σε περίπτωση υποτροπής τους διεθνούς κλίματος, ο ΓΔ θα επαναδοκιμάσει τα πρόσφατα χαμηλά.

Για την περίπτωση του FTSE 25 και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στις 155-156 μονάδες, με αμέσως επόμενη τις 162-164 και η πρώτη στήριξη στις 147-146 μονάδες.
Η αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Χώρας από την S&P, κατά μια βαθμίδα, στο B-, μπορεί να αποτέλεσε θετικό στοιχείο, καθώς οι δύο έτεροι Αμερικανικοί οίκοι, Fitch και Moody’s, μας διατηρούν στο CCC και Caa3 αντίστοιχα, αλλά δεν κατάφερε να προσδώσει μια νέα δυναμική στην Εγχώρια Αγορά Αξιογράφων.

Η απουσία ουσιαστικών εξελίξεων στο Ασφαλιστικό, καθώς η συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή δεν οδήγησε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, καθιστά στην τρέχουσα φάση τουλάχιστον, την οιαδήποτε τύπου ανοδική αντίδραση, ως ανακλαστικού τύπου, κατ’ ακολουθία της κίνησης των ξένων αγορών.

Αυτό άλλωστε καταδεικνύει και η πορεία της Αγοράς ομολόγων, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει ουσιαστική αποκλιμάκωση της απόδοσης του βασικού σημείου αναφοράς που είναι το διετές εγχώριο κρατικό χρεόγραφο και η οποία διπλασιάσθηκε από την αρχή του έτους έως και τις 21/01/2016.

Το ενδιαφέρον στο εσωτερικό, πλην των εξελίξεων στο Ασφαλιστικό, στρέφεται στην επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών την τρέχουσα εβδομάδα και στην επιστροφή των επικεφαλής την προσεχή εβδομάδα, με ζητούμενο αφενός την επίσπευση της αξιολόγησης και αφετέρου την αποδοχή των προτάσεων της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις.

Το ενδιαφέρον θα εστιασθεί επίσης και στις συναντήσεις των επικεφαλής των ξένων funds (Watsa, Ross και Paulson) με μέλη της κυβέρνησης για τις υφιστάμενες, ή και μελλοντικές, επενδύσεις τους στην Ελλάδα.

Στατιστικά συνεδρίασης

Πτώση -0,78% για το Γενικό Δείκτη στις 541,06 μονάδες. Απώλειες -1,06% για τον FTSE 25 στις 150,67 μονάδες. Πτώση -1,19% ο τραπεζικός δείκτης στις 41,68 μονάδες. Στα 22,5 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.

Η μετοχή της Alpha Bank κινείται με πτώση 1% στα 1,85 ευρώ, μετά και την ανακοίνωση της Blackrock ότι αγόρασε ποσοστό 5%. Απώλειες 5% για την Εθνική στα 0,246 ευρώ, πτώση 2,25% για την Πειραιώς στα 0,174 ευρώ και οριακές διακυμάνσεις στα 0,74 ευρώ για την Eurobank.

Με πτώση 3,5% η ΕΧΑΕ, απώλειες 2,6% σε ΔΕΗ και ΕΛΠΕ. Πτώση 2,7% για τον Τιτάνα και -2,3% για την Τέρνα Ενεργειακή. Απώλειες 1,5% για την ΓΕΚ Τέρνα, πτώση 1,2% για την Folli Follie και απώλειες 1,4% για τη Motor Oil.