Πολιτική

Έγινε το πρώτο βήμα, ακολουθεί ανηφόρα!


 Το πρώτο βήμα μιας μακράς διαδικασίας, που έχει ως απώτερο στόχο την οριστική επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και στην… κανονικότητα, αποτελεί η έκδοση του πενταετούς ομολόγου και η δοκιμαστική επάνοδος στις αγορές. Σε απόλυτους αριθμούς το εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία, καθώς υπήρξε μείωση του επιτοκίου σε σχέση με την προσπάθεια του 2014, επί κυβερνήσεως Σαμαρά. Το Μαξίμου πανηγύρισε, η αντιπολίτευση αντέδρασε στα… επινίκια και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έσπευσε να επισημάνει ότι «απλά μπήκε το πρώτο λιθαράκι» και να προαναγγείλει τη κυβερνητική προσπάθεια για δεύτερη και τρίτη έξοδο στις αγορές, μέχρι τον Αύγουστο του 2018.

Τα επιτελικά στελέχη του Μαξίμου εκτιμούν ότι μέσω της πρώτης-μετά από τρία χρόνια-απόπειρας εξόδου στις αγορές, τέθηκε το υπόβαθρο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τις αγορές και την οριστική και κυρίως… αναίμακτη επιστροφή της χώρας, με χρονικό ορίζοντα το καλοκαίρι του 2018. Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί, που για κάποιους είναι υπερβολικοί και για άλλους νομιμοποιούνται μέσα από το «πρίσμα» της επικοινωνιακής διαχείρισης-εκμετάλλευσης σημαντικών γεγονότων, έχουν ημερομηνία λήξης.

Υπό... επιτήρηση

Στο ευμετάβλητο πεδίο των αγορών, η τωρινή, προσωρινή «νίκη», εύκολα μετατρέπεται σε ήττα ή ακόμη και τραγωδία. Η κυβέρνηση έχει να διανύσει ανηφόρα, προκειμένου η χθεσινή δοκιμαστική έξοδος να μετατραπεί σε εδραιωμένη θέση εντός των αγορών, που θα σηματοδοτήσει παράλληλα και την «αναχαίτιση» της κρίσης στην χώρα.

Δεν υφίστανται περιθώρια για εφησυχασμούς, καθώς οι επενδυτές και τα ξένα funds που αποτελούν τον κορμό των αγορών, παρακολουθούν στενά όλες τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Αναμένουν από την κυβέρνηση να ακολουθήσει κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές, να προχωρήσει στις αναμενόμενες μεταρρυθμίσεις και να μην παρεκκλίνει από την ομαλότητα, αρχής γενομένης από την επερχόμενη τρίτη αξιολόγηση.

Οποιαδήποτε «παρέκκλιση» από την ομαλότητα, όπως την αντιλαμβάνονται οι αγορές, θα δημιουργούσε αναταραχή και σοβαρά εμπόδια στις επόμενες προσπάθειες εξόδου, οι οποίες, μάλιστα, θα πρέπει να φέρουν ως «κριτήριο» επιτυχίας το αισθητά χαμηλότερο συνολικό επιτόκιο, από αυτό που επιτεύχθηκε χθες (4,625%).

Το αυστηρό μήνυμα από το Βερολίνο

Για ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων έκανε λόγο το Βερολίνο και δη η εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Χαρακτηριστικά παρότρυνε την Αθήνα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει τώρα την ευκαιρία να επιστρέψει βήμα βήμα στις αγορές και να αντλήσει κεφάλαια. Το ζητούμενο είναι τώρα να σταθεροποιηθεί η εμπιστοσύνη που ανακτήθηκε και να κλείσει εμπρόθεσμα η επικείμενη τρίτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης».

Πρόκειται για σαφές μήνυμα που καταδεικνύει την πρόθεση των θεσμών, δανειστών και διέπει τους επενδυτές, που χαιρετίζουν την ελληνική επιστροφή στις αγορές, θέτοντας όμως αυστηρό πλαίσιο δράσης για το εγγύς μέλλον.