Επιχειρήσεις

“Εφτά χρόνια.... φαγούρα” στην Ελλάκτωρ – Οι αντιπαραθέσεις, το ομόλογο και η νέα ΑΜΚ


 Με επιστροφή στο παρελθόν και ανακύκλωση παλιών, ξεχασμένων θεμάτων συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεγαλομετόχων της Ελλάκτωρ. 
  Το τελευταίο “επεισόδιο” στο σήριαλ αφορά το ομόλογο της εταιρείας, το οποίο δεν πηγαίνει καλά στην αγορά και η απόδοση του έχει υποχωρήσεις αρκετά χαμηλότερα από την ονομαστική του αξία.

 Η πλευρά των Ολλανδών και των συν αυτοίς κατηγορεί τον πρώην πρόεδρο και πρώην μεγαλομέτοχο Αναστάση Καλλιτσάντση, ότι αυτή η ομολογιακή έκδοση προωθήθηκε και υλοποιήθηκε επί των ημερών του, παρά τις αντιρρήσεις άλλων μετόχων και μελών της διοίκησης.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η προσφυγή σε ομολογιακή έκδοση έγινε επειδή η προηγηθείσα διοίκηση Μπόμπολα – Κούτρα είχε αφήσει υπερχρεωμένη την εταιρεία. Οσον αφορά τις αντιρρήσεις, επισημαίνεται ότι ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ Αλέξανδρος Εξάρχου, είχε διαφωνήσει όχι με την έκδοση ομολόγου, αλλά για το ποσό, θεωρώντας ότι δεν κάλυπτε τις ανάγκες της Ακτωρ.

Η Farallon  και οι εφοπλιστές

Ανακυκλώνεται λοιπόν ένα θέμα άνευ ουσίας, με προφανή στόχο να πληγούν μέσω Καλλιτσάντση οι νυν μεγαλομέτοχοι Καϋμενάκης -Μπάκος, τους οποίους η Reggeborgh επιχειρεί να εμφανίσει ως “διαδόχους” του - και άρα "κληρονόμους" των όποιων λαθών και "αμαρτημάτων" του.

Η συζήτηση επανέρχεται λοιπόν στα ίδια και η στείρα αντιπαράθεση συνεχίζεται, αν και το θέμα έχει ξεκαθαρίσει προ πολλού:  Οι μετοχές του Καλλιτσάντση  πουλήθηκαν στους Δ. Μπάκο και Γ. Καϋμενάκη από την Farallon που τις είχε ως ενέχυρο. Μεταξύ του πρώην και των νυν μεγαλομετόχων δεν υπήρξε deal, ούτε έγινε κάποια συναλλαγή.

 Κι ενώ οι μεγαλομέτοχοι συνεχίζουν να “τρώγονται” για επουσιώδη έως ανύπαρκτα θέματα, η αγορά “υποβαθμίζει” εμπράκτως την Ελλάκτωρ: Το ομόλογό της σημείωσε νέα χαμηλή τιμή στο 83% της ονομαστικής του αξίας. Ανέκαμψε στη συνέχεια στο 85, αλλά η εν γένει πορεία του δεν εμπνέει αισιοδοξία.

Πιάστηκαν στον... ύπνο

Παράλληλα αυξάνονται τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία σχεδιάζεται (; ) μεγάλη αύξηση κεφαλαίου με διπλό στόχο: Να καλυφθούν ανάγκες χρηματοδότησης αλλά και να απαλλαγεί η διοίκηση  από τους δύο μετόχους που κατέχουν 30,1% μέσω των εταιρειών Greenhill και Kiloman. 

Είναι εντυπωσιακό ότι το σενάριο αυτό ήταν το αγαπημένο τους και στην προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου των 120 εκατ. ευρώ. Ομως το αποτέλεσμα τους εξέπληξε: Το ποσοστό των εφοπλιστών όχι μόνον δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε! Οι δύο μεγαλομέτοχοι συγκέντρωσαν αθόρυβα μέσω χρηματιστηρίου εκατοντάδες χιλιάδες “δικαιώματα” συμμετοχής στην ΑΜΚ και έπιασαν τους αντιπάλους τους... “στον ύπνο”. 

Αγνωστο τι τους κάνει να πιστεύουν τώρα ότι αν εξασφαλίσουν έγκριση ΓΣ για αύξηση κεφαλαίου (γεγονός εξαιρετικά αμφίβολο), η Greenhill και η Kiloman δεν θα συμμετάσχουν και δεν θα βρουν ευκαιρία να αυξήσουν περαιτέρω το ποσοστό τους.

Η διοίκηση του ομίλου έχει αποφύγει μέχρι τώρα οποιαδήποτε επίσημη αναφορά επί του θέματος. Οπως δείχνει να αποφεύγει και την ανοιχτή εμπλοκή σε αντιπαραθέσεις μετόχων. 

Διαβαστε επισης