Χρηστικά

«Εφιάλτης» η ενεργειακή ακρίβεια – Υπό πίεση η κυβέρνηση, αναζητά λύσεις


Ενώ εντείνεται το φαινόμενο των απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος, με τους διακανονισμούς, μάλιστα, να έχουν τριπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα εναλλακτικά σενάρια και τις παρεμβάσεις που δύναται να κάνει σε εθνικό επίπεδο, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υιοθετήσει ένα κοινό πλαίσιο μέτρων και δράσεων για την ενεργειακή ακρίβεια.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει συνειδητοποιήσει ότι οι πολύ μεγάλες αυξήσεις στα ενεργειακά τιμολόγια, έχουν «γιγαντώσει» τη κοινωνική δυσαρέσκεια και την κριτική των πολιτών προς την κυβέρνηση. Η τελευταία πιέζεται και αναζητά λύσεις προκειμένου να «χτυπήσει» στη ρίζα του το πρόβλημα και να διαμορφώσει συνθήκες περιορισμού των αυξήσεων. 

Η επιδοματική πολιτική, καθόλα αναγκαία και απαραίτητη, θα συνεχιστεί όπως φαίνεται και τον Μάιο, ωστόσο έχει αποδειχθεί όλο το προηγούμενο διάστημα ότι δεν φτάνει για να «ανακουφίσει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Είναι προφανές ότι χρειάζονται άλλες πιο ριζοσπαστικές λύσεις, προκειμένου να τιθασευτεί ο καλπασμός των ενεργειακών τιμολογίων. Οι κυριότερες προτάσεις που έχουν πέσει το τραπέζι του Μαξίμου και θα αναλυθούν εκτενώς εντός της εβδομάδας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, έχουν ως σημείο αναφοράς την παρέμβαση στην αγορά ρεύματος, ούτως ώστε να αποκλιμακωθεί εξαρχής το χονδρεμπορικό κόστος και κατ’ επέκταση αυτό να επηρεάσει θετικά και τα λιανικά τιμολόγια.

Ένα από τα σχέδια που επεξεργάζεται το υπουργείο Ενέργειας, προβλέπει να επιδοτηθεί πλήρως ή σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και για κάποιους μήνες το κόστος αγοράς φυσικού αερίου των παραγωγών ενέργειας, ίσως και της βιομηχανίας. Το οικονομικό επιτελείο καλείται να βρει δημοσιονομικό χώρο αξίας τουλάχιστον 2,5 δισ,ευρώ, μέσω του οποίου θα καλύψει την εν λόγω επιδότηση για μερικούς μήνες. Η δυσχέρεια εκπλήρωσης ενός τέτοιου σχεδίου δεν έγκειται μόνο στην αναζήτηση-δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, αλλά σχετίζεται με την μάλλον βέβαια αντίδραση των Θεσμών, σε μια πιθανή σημαντική παρέκκλιση από τους ορισθέντες δημοσιονομικούς στόχους. Ενδεχομένως, δηλαδή, να χρειαστεί μια επιπρόσθετη διαβούλευση με τους επικεφαλής των Θεσμών, προκειμένου να προκριθεί και εν τέλει να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο πλάνο επιδότησης του κόστους προμήθειας του φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Παράλληλα επί τάπητος έχει τεθεί και η σκέψη για επιβολή εθνικού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ωστόσο η συγκεκριμένη «πρακτική» δεν συγκεντρώνει πολλούς «θιασώτες», μιας και δημοσιονομικά είναι εξόχως επιβαρυντική. 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σίγουρα στην παράταση τη επιδότησης στα ενεργειακά τιμολόγια και θα περιμένει τις αποφάσεις των Κομισιόν και Συνόδου Κορυφής τον Μάιο, αναφορικά με την ενεργειακή ακρίβεια. Αν και τότε δεν προκύψει ενιαία λύση, τότε, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα προχωρήσει στην υλοποίηση του εθνικού σχεδίου, το οποίο θα έχει ως σημείο αναφοράς την παρέμβαση στην αγορά ενέργειας.

Διαβαστε επισης