Οικονομία

“Εφαγαν από τα έτοιμα” 6 δισ. σε δύο μήνες- Μειώθηκαν οι καταθέσεις


 Από τα “έτοιμα” αναγκάστηκαν να “τρώνε” τα νοικοκυριά το προηγούμενο δίμηνο, προσπαθώντας να τα βγάλουν πέρα με τη μεγάλη ακρίβεια και το υψηλό κόστος ενέργειας – που ευτυχώς έχει μειωθεί. Στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου “φαγώθηκαν” αποταμιεύσεις περίπου 6 δισ. ευρώ, που έφυγαν από λογαριασμούς τραπεζικών καταθέσεων και κάλυψαν κυρίως καταναλωτικές δαπάνες.

 Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, που δείχνουν  σημαντική μείωση των ιδιωτικών καταθέσεων κατά το πρώτο φετινό δίμηνο, μετά από μιά μακρά περίοδο συνεχούς αύξησης.

Η μείωση δεν οφείλεται στο ότι έγιναν λιγότερες καταθέσεις, αλλά στις μεγάλες αναλήψεις: Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά αναγκάστηκαν να “βάλουν χέρι”  στις αποταμιεύσεις τους  προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες δαπάνες διαβίωσης, που είχαν διογκωθεί από τα τέλη του προηγουμένου έτους με τη φρενήρη κούρσα των τιμών φυσικού αερίου-ηλεκτρικού ρεύματος και τις μεγάλες ανατιμήσεις στα τρόφιμα.

Τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι τον Ιανουάριο σημειώθηκε καθαρή εκροή 4,510 δισ. ευρώ από καταθετικούς λογαριασμούς ιδιωτών. Τον Φεβρουάριο η τάση συνεχίστηκε με καθαρή εκροή 1,456 δισ. ευρώ (και συνολικά 5,966 δισ. στο δίμηνο)

Τα ποσά αυτά είναι η διαφορά μεταξύ συνολικών αναλήψεων και νέων καταθέσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιώτες (τα νοικοκυριά) “σήκωσαν” από τις τράπεζες συνολικό ποσό πολύ μεγαλύτερο από τα 6 δισ. ευρώ, το οποίο αντισταθμίστηκε  εν μέρει από  νέες καταθέσεις άλλων νοικοκυριών – κατά τεκμήριο των πιό ευκατάστατων.

Μεγάλα ποσά έφυγαν επίσης από τις τράπεζες όχι για να διοχετευθούν στην κατανάλωση ή να καλύψουν άλλες οικογενειακές δαπάνες, αλλά γαι να τοποθετηθούν αλλού, προς εξασφάλιση καλύτερων αποδόσεων.

Σημειωτέον ότι τα επιτόκια καταθέσεων ήταν μηδενικά έως μηδαμινά μέχρι πρόφατα και δεν κάλυπταν ούτε ελάχιστο μέρος του πληθωρισμού. Οι καταθέτες έχαναν λοιπόν, ιδιαίτερα μετά τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ. Οι τράπεζες αναπροσάρμοσαν τα επιτόκια, πρόσφεραν καλύτερες αποδόσεις στις καταθέσεις προθεσμίας, αλλά και πάλι η τάση φυγής χρήματος από καταθετικούς λογαριασμούς δεν ανεκόπη.

Διαβαστε επισης