Οικονομία

ΕΕΑ: Η απόφαση να κλείνουν μεσάνυχτα τα εστιατόρια έφερε μείωση τζίρου 20%


Αρνητικές συνέπειες και στην απασχόληση

«Είναι έξω από κάθε λογική η απόφαση να κλείνουν τα μεσάνυχτα οι επιχειρήσεις εστίασης, καθώς πρόκειται για επαγγελματικούς χώρους που μπορεί εύκολα να τηρηθεί το πρωτόκολλο με τις αποστάσεις ασφαλείας που απαιτεί η περίσταση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού». Αυτό υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Αναλυτικά στη δήλωσή του ο πρόεδρος αναφέρει τα εξής: «Για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης έχουν ληφθεί πολλά μέτρα, κάτι που θεωρούμε απόλυτα λογικό καθώς προηγείται η προστασία της δημόσιας υγείας. Όμως δεν μπορούμε να μην αναδείξουμε μία παράμετρο, που κατά τη γνώμη μας δεν εκτιμήθηκε σωστά. 

Αναφέρομαι στο ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης και ειδικότερα στο πώς λειτουργούν εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, κλπ. Δηλαδή όπου υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα. Είναι έξω από κάθε λογική η απόφαση να κλείνουν τα μεσάνυχτα αυτές οι επιχειρήσεις, καθώς πρόκειται για επαγγελματικούς χώρους που μπορεί εύκολα να τηρηθεί το πρωτόκολλο με τις αποστάσεις ασφαλείας που απαιτεί η περίσταση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. 

Ως Πολιτεία το να αποτρέπεις τον συνωστισμό είναι απόλυτα κατανοητό. Το να κλείνεις όμως χώρους που είναι οι μοναδικοί που μπορούν να τηρήσουν τα προβλεπόμενα, είναι μία τελείως λανθασμένη προσέγγιση που επιβαρύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων, προκαλώντας ακόμα πιο ασφυκτικές συνθήκες οικονομικής πίεσης που μοιραία οδηγούν σε λουκέτα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την στιγμή που ξεκίνησε η εφαρμογή του περιορισμένου ωραρίου, ο κύκλος εργασιών αυτών των επιχειρήσεων έχει μειωθεί κατά 20%, ενώ υπάρχουν και αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση. Καταστήματα εστίασης που λειτουργούσαν μεσημέρι-βράδυ, πλέον έχουν μειώσει το προσωπικό τους, είτε με αναστολή συμβάσεων εργασίας είτε με απολύσεις, επειδή στο νέο ωράριο μπορούν πλέον να ανταποκριθούν λιγότεροι υπάλληλοι. 

Είναι λοιπόν τουλάχιστον υποκριτικό να λέμε ότι για να μειώσουμε τους κινδύνους μετάδοσης του κορονοϊού κλείνουμε τα εστιατόρια -εκεί δηλαδή που υπάρχουν ήδη κανόνες αποστασιοποίησης- όταν αυτοί που φεύγουν από αυτά τα καταστήματα θα συγκεντρωθούν σε κάποια πλατεία ή παραλία με σαφώς λιγότερα μέτρα ασφαλείας όσον αφορά τις προβλεπόμενες αποστάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε οι επιδημιολόγοι δεν τοποθετούνται κάθετα στο μέτρο μειωμένου ωραρίου για τα εστιατόρια. Η κυβέρνηση οφείλει να ξαναδεί αυτό το λεπτό θέμα. Δεν πρέπει να λαμβάνονται οριζόντια μέτρα αλλά να υπάρχει εξειδίκευση ανά κλάδο, λαμβάνοντας υπόψη τα όποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Ζητάμε δηλαδή να πρυτανεύσει η κοινή λογική και τίποτα περισσότερο. Και να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι επιβεβλημένο να στηριχθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, ώστε να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες που ήδη προκαλεί η ύφεση».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις