Πολιτική

Ε.Ε: Χάνονται €50 δισ. ετησίως από κακή εφαρμογή των περιβαλλοντικών νόμων


 Για πλημμελή εφαρμογή των περιβαλλοντικών νόμων στα κράτη – μέλη της Ε.Ε, που στοιχίζει περί τα 50 δισ. ευρώ ετησίως, κάνει λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από τις 28 χώρες, οι 23 βρέθηκαν να παραβαίνουν τα πρότυπα ποιότητας της ρύπανσης του αέρα.

Σύμφωνα με την Επιθεώρηση της Εφαρμογής Περιβαλλοντικών Νόμων της Κομισιόν, τα κράτη-μέλη θα μπορούσαν να εξοικονομούν 50 δισ. ευρώ ετησίως, αν εκτελούσαν σωστά τους υφιστάμενους νόμους σε τομείς όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και τα απόβλητα.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η πλήρης συμμόρφωση με τις πολιτικές για τα απόβλητα ως το 2020 θα δημιουργήσει 400.000 νέες θέσεις εργασίας.

Όμως, όπως επισημαίνει η Επιθεώρηση, το κύριο οικονομικό όφελος από την καλύτερη εφαρμογή των κανόνων θα είναι η βελτιωμένη υγεία, καθώς η ρύπανση του αέρα προκάλεσε 520.000 πρόωρους θανάτους στην Ε.Ε μόνο το 2013.

«Η τοπική και άνιση εφαρμογή των περιβαλλοντικών κανόνων δεν βοηθά κανέναν», δήλωσε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Καρμένου Βέλλα. «Η βελτίωση της εφαρμογής των περιβαλλοντικών νόμων θα έχει οφέλη για τους πολίτες, τις δημόσιες διοικήσεις και την οικονομία», πρόσθεσε.

Η πλήρης εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ε.Ε. μπορεί να εξοικονομήσει 50 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε δαπάνες για την υγεία και το περιβάλλον, αναφέρει η έκθεση.

Μεταξύ των μέτρων για τη μείωση της ρύπανσης που προτείνει η Κομισιόν, περιλαμβάνεται η κατάργηση των περιβαλλοντικά επιζήμιων επιδοτήσεων για καύσιμα, καθώς και των φορολογικών πλεονεκτημάτων για εταιρικά οχήματα που χρησιμοποιούνται επίσης ιδιωτικά.

Εκτός από την ατμοσφαιρική ρύπανση, η Επιτροπή αναφέρει ότι υπάρχουν σημαντικές παραλείψεις στη διαχείριση των αποβλήτων, τη φύση και τη βιοποικιλότητα, το θόρυβο και την ποιότητα και τη διαχείριση του νερού.

Για παράδειγμα, η Γερμανία και η Σλοβενία είναι οι καλύτερες στην ανακύκλωση στην Ε.Ε., ανακυκλώνοντας περίπου το 60% των αστικών αποβλήτων τους το 2014, ενώ η Σλοβακία και η Μάλτα είχαν ποσοστό μόλις 12%.