Διεθνή

ΕΕ: Συνεδριάζουν τη Δευτέρα οι ΥΠΕΞ για την Ουκρανία με τη συμμετοχή του Άντονι Μπλίνκεν


H κατάσταση ασφαλείας της Ευρώπης και η έκρυθμη κατάσταση στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας είναι από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών (ΣΕΥ)- στο οποίο θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Το ΣΕΥ πραγματοποιείται τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Η ατζέντα

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του ΣΕΥ θα είναι οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Ευρώπη. Θα ακολουθήσει συζήτηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, για το τελευταίο θέμα, των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με  τον Αμερικανό ομόλογό τους.

Υπό το λήμμα «Τρέχουσες Υποθέσεις», οι υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν απόψεις για την πολιτική της ΕΕ στην περιοχή του Ινδο – Ειρηνικού, καθώς και για τις εξελίξεις στο Μαλί και το Σουδάν. Επιπλέον, θα συζητηθεί η τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, κατόπιν κοινής πρότασης της Ελλάδας και της Κροατίας.

Αναλυτικοτερα, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να ενημερώσει τους ευρωπαίους ομολόγους του για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να συζητηθεί η γραπτή απάντηση στη ρωσική πρόταση. Σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες, οι ρωσικές αξιώσεις κρίνονται «απαράδεκτες» και «ανατρεπτικές» για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας. Η συζήτηση θα κινηθεί στη βάση των 10 αρχών που ενέκριναν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στην άτυπη συνάντηση που είχαν πριν από μερικές ημέρες στη Δρέσδη.

Με τη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας και με τον κίνδυνο ενός ατυχήματος να είναι ορατός, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να ζητήσουν από τη Ρωσία να αποκλιμακώσει επειγόντως την ένταση που έχει προκαλέσει, ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Δεν θα συζητηθούν κυρώσεις», σύμφωνα με τον ίδιο, ωστόσο, σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, η απάντηση που θα δώσει η ΕΕ θα είναι «άμεση» και «ανάλογη της ρωσικής πρόκλησης». Την ίδια στιγμή, είναι εμφανές ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ για τις οικονομικές κυρώσεις που σχεδιάζονται κατά της Ρωσίας, οι οποίες προς το παρόν δεν ανακοινώνονται. Όπως σημείωναν ευρωπαίοι διπλωμάτες, «η κάθε χώρα έχει τις δικές της ευαισθησίες».

Τέλος, ευρωπαίοι διπλωμάτες επισημαίνουν τη σημασία συνέχισης του διαλόγου με τη Ρωσία, σε διάφορα φόρα, τόσο μέσω του ΝΑΤΟ (21 κράτη-μέλη της ΕΕ είναι και μέλη του ΝΑΤΟ), αλλά ακόμη περισσότερο μέσω του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Σταθερότητα στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Το πρόγραμμα του Νίκου Δένδια

Πριν από την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συμμετάσχει μαζί με τους ομόλογούς του σε άτυπο πρόγευμα εργασίας, που διοργανώνει ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης, με τον Υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ, Ahmad Nasser Al-Mohammad Al-Sabah.

Επίσης, στο περιθώριο του ΣΕΥ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ειδικό Εκπρόσωπο της ΕΕ για τον Διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας, Miroslav Lajčák.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις