Διεθνή

ΕΕ: Στο τραπέζι το πλαφόν σε όλες τις εισαγωγές αερίου – Φόρος στα υπερκέρδη εταιρειών


Λευκός καπνός και τελικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, δεν προέκυψαν-όπως άλλωστε αναμενόταν- από την έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας. Η πρόταση που κερδίζει πόντους στο τραπέζι της ευρωπαϊκής διαβούλευσης, είναι το πλαφόν να έχει καθολική ισχύ και να μην αφορά μόνο τις ρωσικές εισαγωγές.

Επίσης βεβαιώνεται  η σύγκλιση μεταξύ των ευρωπαίων στην πρόταση της Κομισιόν, αναφορικά με την φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας, για τεχνολογίες εκτός φυσικού αερίου. Πρόκειται για εταιρείες πυρηνικής ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολικής, ηλιακής, βιομάζας, υδροηλεκτρικής) που πωλούν σε τιμή πολύ υψηλότερη από τα κόστη παραγωγής τους.

Όπως προαναφέρθηκε συμφωνία δεν προκύπτει, παρά μόνο μια κατ’αρχήν συναίνεση επί προτάσεων που αφορούν την επιβολή πλαφόν, τη φορολόγηση των υπερκερδών, τη μείωση της κατανάλωσης καθώς και την κάλυψη αναγκών ρευστότητας εταιρείας ενέργειας μέσω δανεισμού.

Για αυτά τα θέματα οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε εξουσιοδοτούν εκ νέου την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τα επεξεργαστεί και εντός των επόμενων ημερών να καταθέσει νέες επικαιροποιημένες προτάσεις, βάσει των οποίων θα λάβουν χώρα οι επόμενες διαβουλεύσεις των ευρωπαίων. Θεωρείται μάλιστα πιθανό εντός του Σεπτεμβρίου να πραγματοποιηθεί κι άλλο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας.

Σ’ ό,τι αφορά στο ακανθώδες ζήτημα-αρχική πρόταση της Κομισιόν, για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο, διατυπώθηκαν ηχηρές ενστάσεις και αντιρρήσεις από πολλές χώρες. Ανάμεσα σ’ αυτές είναι και η Ελλάδα, η οποία υποστηρίζει ότι πρέπει να μπει πλαφόν σε όλες τις εισαγωγές, όπως για παράδειγμα και στο υγροποιημένο αέριο (LNG) που αγοράζει η Ευρώπη από τις ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα παραμένει ανοιχτό και στο τραπέζι, με την Κομισιόν να επωμίζεται την ευθύνη να διαμορφώσει εναλλακτικές προτάσεις. 

Σ’ ό,τι αφορά στις ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες, που πλήττονται βάναυσα από την ενεργειακή κρίση, οι υπουργοί προκρίνουν λύσεις ενίσχυσης της ρευστότητάς του μέσω δανεισμού και αναμένουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντάξει το σχετικό σχέδιο δράσης. 
 

Διαβαστε επισης