Διεθνή

ΕΕ: Πειθαρχικά μέτρα σε βάρος της Ιταλίας


Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν χθες Τρίτη ότι είναι δικαιολογημένη η λήψη πειθαρχικών μέτρων σε βάρος της Ιταλίας λόγω της αύξησης του χρέους της, μετά τη σύσταση που έκανε γι' αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Η συγκεκριμένη κίνηση, η οποία αν προχωρήσει απειλεί να κλιμακώσει ξανά την ένταση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τη λαϊκιστική, ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση στη Ρώμη, ανοίγει τυπικά τον δρόμο για να κινηθεί η λεγόμενη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ) σε βάρος της Ιταλίας επειδή δεν μείωσε το δημόσιο χρέος της το 2018. Το ιταλικό κρατικό χρέος ξεπέρασε το 132% επί του ΑΕΠ της χώρας πέρυσι.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν τόνισε ότι η Ρώμη δεν εφάρμοσε επαρκή μέτρα ώστε να κινηθεί προς την κατεύθυνση της μείωσης του λόγου χρέους προς ΑΕΠ στο 60% , όπως ορίζουν οι κανόνες της ευρωζώνης. Κατηγόρησε την ιταλική κυβέρνηση ότι με ορισμένες πολιτικές της «επιδεινώνει» την κατάσταση.

Το επόμενο βήμα είναι η Κομισιόν να προτείνει επισήμως την έναρξη ΔΥΕ, που θα συνοδεύεται από συστάσεις στη Ρώμη για τη διόρθωση της δημοσιονομικής της πορείας. Για να ληφθούν τέτοια μέτρα χρειάζεται να συμφωνήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ.

Πρώτη πιθανή ημερομηνία λήψης απόφασης είναι το συμβούλιο των υπουργών στα μέσα Ιουλίου, αν και έχουν στη διάθεσή τους τέσσερις μήνες.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε χθες ότι θα προτιμούσε να αποφευχθεί η ΔΥΕ, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων στην Ιταλία για χρόνια.

«Θα εξαρτηθεί από τις δεσμεύσεις που αναμένεται να αναλάβει η ιταλική κυβέρνηση», σημείωσε ο Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Politico.

Βάσει της ΔΥΕ, η Ιταλία ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμα ύψους ως και 3,5 δισεκ. ευρώ. Αλλά η επιβολή των προστίμων είναι ακόμη μακρινή προοπτική, αφού θα προχωρήσει μόνο στην περίπτωση που η Ρώμη αψηφήσει επανειλημμένα στις συστάσεις των Βρυξελλών.

Νωρίτερα χθες, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία τόνισε απευθυνόμενος σε κοινοβουλευτικούς ότι «είναι προς το συμφέρον μας να καταλήξουμε σε συμβιβασμό και να εξομαλύνουμε οπωσδήποτε τις συνθήκες στην αγορά κρατικών ομολόγων».

Η σταθερότητα της αγοράς είναι θεμελιώδης, όχι μόνο για «τους καταθέτες και τους εθνικούς οικονομικούς θεσμούς, αλλά επίσης, και πάνω απ' όλα, για να υπάρξει αληθινή ανάκαμψη της οικονομίας», εξήγησε.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επίσης δεσμεύθηκε να κάνει το παν προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή τιμωρητικών μέτρων από την ΕΕ, αλλά γι' αυτό θα χρειαστεί να χαλιναγωγήσει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, που μοιάζει να έχει πιο επιθετικές διαθέσεις.

Ο Κόντε είπε στους Ιταλούς κοινοβουλευτικούς ότι η κυβέρνηση είναι «απόλυτα δεσμευμένη» να λάβει μέτρα τους επόμενους μήνες «για να αποφύγει το να αρχίσει διαδικασία επί παραβάσει λόγω υπερβολικού ελλείμματος».

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους εταίρους της Ρώμης στην ευρωζώνη, προέβλεψε πως «πιθανόν» το έλλειμμα της Ιταλίας το 2019 θα είναι 2,2% του ΑΕΠ και όχι 2,5%, όπως υπολογίζει η Κομισιόν.

Ωστόσο ο Σαλβίνι, μιλώντας στη δημόσια ραδιοφωνία RAI, τόνισε ότι θα ταχθεί υπέρ των προσπαθειών να αποφευχθεί η επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ μόνο στην περίπτωση που δεν επηρεαστεί το φιλόδοξο σχέδιό του που προβλέπει περικοπές φόρων, που μοιάζει δύσκολο να συμβιβαστεί με την εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Η Ιταλία δεν εγείρει «ακόμη» απειλή για την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης, διαβεβαίωσε ο Γιούνκερ χθες. Ωστόσο, «έχουμε καταστήσει σαφές ότι θεωρούμε πράγματι ότι η Ιταλία κινείται προς εσφαλμένη κατεύθυνση», πρόσθεσε. «Επομένως, πρέπει να πάρουμε αποφάσεις γι' αυτό», συμπλήρωσε ο λουξεμβουργιανός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ