Στις 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι της Φινλανδίας το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας με θέμα συζήτησης «Αναδιαμόρφωση του ρόλου των αγροτών στη δράση για το κλίμα – Προώθηση της βιώσιμης γεωργίας μέσω της δέσμευσης του άνθρακα στο έδαφος».
Τη χώρα εκπροσώπησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κωνσταντίνο Μπαγινέτα.
Στα βασικά σημεία παρέμβασής του ο υπουργός υπογράμμισε ότι η αξιοποίηση του μέτρου της δέσμευσης του άνθρακα στο έδαφος μέσω της γεωργικής δραστηριότητας είναι ευεργετικό όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για τους ίδιους τους αγρότες, αφού οδηγεί στη βελτίωση των γεωργικών εδαφών και αυξάνει την παραγωγικότητά τους.
Η μελλοντική ΚΑΠ, πρόσθεσε, παρέχει ποικιλία εργαλείων για την εφαρμογή πρακτικών που αφορούν στη βελτίωση του εδάφους και στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα, είτε μέσα από τα πρότυπα Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης και τα Οικολογικά Προγράμματα, είτε μέσα από τις διάφορες αγρο-περιβαλλοντικές παρεμβάσεις.
Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι απαιτείται η μέγιστη δυνατή ευελιξία στα κράτη μέλη για τον σχεδιασμό των κατάλληλων παρεμβάσεων και επισήμανε ότι για να έχει επιτυχία το όλο εγχείρημα πρέπει να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση, σωστή ισορροπία μεταξύ υποχρεωτικών και προαιρετικών μέτρων, και κυρίως τα κατάλληλα κίνητρα για τους αγρότες.
Υψηλές περιβαλλοντικές φιλοδοξίες και μειωμένος προϋπολογισμός στην ΚΑΠ δεν συμβαδίζουν. Υψηλές περιβαλλοντικές φιλοδοξίες και μεταφορά γραφειοκρατικών βαρών στους μικροκαλλιεργητές επίσης δεν συμβαδίζουν. Άρα η έκφραση της πολιτικής βούλησης της Ένωσης θα πρέπει να εμπεριέχει τη δυνατότητα των παραγωγών να παραμείνουν στις εκμεταλλεύσεις τους και να παράγουν με τρόπο που σέβεται το περιβάλλον.
Ανέφερε, επίσης, ότι οι ιδιαίτερες περιβαλλοντικές μας ανάγκες σε συνδυασμό με τη διάρθρωση της ελληνικής γεωργίας θα αποτελέσουν το βασικό κριτήριο επιλογής των σχετικών μέτρων στο εθνικό Στρατηγικό μας Σχέδιο για την ΚΑΠ.
Ο υπουργός σημείωσε ότι μεγάλο ποσοστό των ελληνικών εδαφών χαρακτηρίζονται από μικρή περιεκτικότητα σε άνθρακα, είναι εδάφη χαμηλότερης ποιότητας και δομής και επιρρεπή στη διάβρωση, και ότι, υπό αυτή την έννοια, προσφέρονται για την εφαρμογή καλλιεργητικών πρακτικών που αυξάνουν την οργανική ουσία και δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα.
Ακολούθως, ανέφερε ότι στη χώρα εφαρμόζονται ήδη συνήθεις πρακτικές που στοχεύουν στη δέσμευση του άνθρακα και τη βελτίωση του εδάφους, όπως η αμειψισπορά, η εγκατάσταση αγροδασικών συστημάτων και η δάσωση των γεωργικών γαιών, και, κλείνοντας, αναφέρθηκε επιγραμματικά σε νέες πρακτικές που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων LIFE και έχουν εφαρμοστεί πιλοτικά στην Ελλάδα με επιτυχία.