Οι συνομιλίες σχετικά με την πολιτική για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφθασαν σε μία απροσδόκητη θετική κατάληξη νωρίς την Πέμπτη το πρωί, αφού οι διαπραγματευτές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμβιβασμό με στόχο το 32%, καθώς και την πλήρη παύση της χρήσης φοινικέλαιου στις μεταφορές μέχρι το 2030.
Οι συνομιλίες διεξήχθησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματευτές παρέμειναν χωρίς μεταφραστές μετά τα μεσάνυχτα.
Η συμφωνία σχετικά με την οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έφθασε τελικά γύρω στις 3:30 το πρωί, σύμφωνα με τον Σων Κέλλυ, έναν από τους νομοθέτες που συμμετείχαν στην ομάδα του Κοινοβουλίου, ο οποίος δημοσίευσε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης μια εικόνα των ικανοποιημένων ευρωβουλευτών μαζί με τον Επίτροπο Κλίματος Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, που ενεργούσε ως μεσολαβητής στις συνομιλίες.
Η συμφωνία περιλαμβάνει έναν νομικά δεσμευτικό στόχο ύψους 32% για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030 για το σύνολο της ΕΕ, με «ρήτρα ανοδικής αναθεώρησης έως το 2023 το αργότερο».
Η Γερμανία δήλωσε σαφώς σε υπουργική συνάντηση την περασμένη Δευτέρα ότι «δεν θα υποστηρίξει στόχο πάνω από το 32%», μην αφήνοντας περιθώρια για ανώτερο στόχο.
Το γεγονός αυτό ήρθε ως σχετική απογοήτευση για τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές της Greenpeace, οι οποίοι δήλωσαν ότι ο στόχος του 32% «είναι πολύ χαμηλός για το επίπεδο που είναι απαραίτητο για την πρόληψη της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής».
Μια βασική πτυχή της συμφωνίας είναι ο στόχος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις μεταφορές, ο οποίος τελικά καθορίστηκε στο 14% έως το 2030, μια κίνηση που θεωρείται ως κίνητρο για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.
Στο πλαίσιο του στόχου των μεταφορών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατόρθωσε επίσης να επιτύχει συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση του φοινικέλαιου έως το 2030, ξεκινώντας με πάγωμα των υφιστάμενων ποσοτήτων εισαγόμενου φοινικελαίου.
Αυτό πιθανότατα θα δυσαρεστήσει τη Μαλαισία και την Ινδονησία, τους δύο μεγαλύτερους παραγωγούς φοινικέλαιου στον κόσμο, οι οποίοι απειλούν με εμπορικά αντίποινα σε περίπτωση που συμφωνηθεί μια απαγόρευση.
Το τμήμα της συμφωνίας για τα βιοκαύσιμα περιλαμβάνει επίσης το πάγωμα των επονομαζόμενων βιοκαυσίμων πρώτης γενιάς όπως η αιθανόλη, τα οποία παράγονται στην εγχώρια αγορά, στα επίπεδα παραγωγής που θα έχουν επιτευχθεί από κάθε κράτος μέλος της ΕΕ το 2020.