Ελλάδα

EE: Για την ύπαρξη δικλείδων ασφαλείας στις εισαγωγές τροφίμων και την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού μίλησε ο Κ. Τσιάρας


Να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας αλλά και να τηρούνται τα πρότυπα παραγωγής στην εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Επιπλέον, ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος συνοδευόταν από τον γγ Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Κώστα Μπαγινέτα, υπογράμμισε ότι χρειάζεται ενισχυμένη και στοχευμένη χρηματοδότηση αλλά και απλούστευση του Leader. Αυτό όπως σημείωσε θα βοηθήσει στην δημογραφική ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί και η ύπαιθρος.

Επιπλέον μίλησε για την ανάγκη να προστατευθούν οι Γεωγραφικές Ενδείξεις στις αγορές των τρίτων χωρών και σημείωσε ότι τα ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) αποτελούν δομικό πυλώνα της ευρωπαϊκής αγροδιατροφικής κληρονομιάς και συνδέονται ευθέως με την ταυτότητα των περιοχών της υπαίθρου.

«Μια από τις προτεραιότητες της επόμενης περιόδου είναι το ζήτημα της γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού και το δημογραφικό που απασχολεί το σύνολο των ευρωπαϊκών κοινωνιών» δήλωσε σχετικά ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «είναι μια από τις μεγάλες προκλήσεις του σήμερα η οποία έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων προκλήσεων που φέρνει η εποχή και όλοι πιστεύουμε ότι με τη συνεργασία όλων αυτών που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, θα καταφέρουμε το επόμενο χρονικό διάστημα, να δημιουργήσουμε έναν πρωτογενή τομέα ελκυστικό για τους νέους ανθρώπους που με την παρουσία τους, τη συμμετοχή τους και την εργασία τους, θα καταφέρουν να τον στηρίξουν αλλά και να δώσουν μια πολύ συγκεκριμένη προοπτική».

Αναφορικά με το δημογραφικό πρόβλημα που παρατηρείται στον πρωτογενή τομέα ο αρμόδιος υπουργός πρότεινε την ενσωμάτωση στη νέα ΚΑΠ τεσσάρων αρχών που θα δώσουν νέα πνοή στη γεωργία και θα συμβάλλουν στην προσέλκυση επαγγελματιών αγροτών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ αυτές είναι:

* Υιοθέτηση ολιστικής πολύ-τομεακής στρατηγικής π.χ. για την ηλικιακή ανανέωση σε αυτές με αύξηση της ελκυστικότητάς τους.

* Ενδυνάμωση της συμμετοχικής διαδικασίας, στο σύνολο της διαδικασίας χάραξης πολιτικής, που θα προάγει την εφαρμογή συντονισμένων, ολοκληρωμένων αγροτικών πολιτικών,

* Επάρκεια πόρων (ανθρώπινων, οικονομικών και θεσμικών), με κατάλληλους μηχανισμούς για τον συντονισμό της κατανομής της χρηματοδότησης και τη διασφάλιση συνεργειών μεταξύ των πολιτικών και των πηγών χρηματοδότησης και τέλος,

* Ενημερωμένα και ασφαλή συστήματα δεδομένων, που επιτρέπουν τη λήψη αποτελεσματικών αποφάσεων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες των διαφορετικών αγροτικών περιοχών.

Όσον αφορά σε θέματα ΠΟΕ, τόνισε τη σημασία της ειδικής καλλιεργητικής ενίσχυσης για το βαμβάκι για την Ελλάδα, η οποία επισήμανε ότι δεν πρέπει να τεθεί υπό διαπραγμάτευση. «Η προάσπιση των γενικότερων συμφερόντων της Ένωσης στον πυλώνα της εγχώριας στήριξης και των πολιτικών της ΚΑΠ αποτελεί βασική προτεραιότητα. Συνεπώς, στα κείμενα του ΠΟΕ πρέπει να προστατεύεται ρητώς το καθεστώς ενισχύσεων», είπε.

Σημειώνεται τέλος, ότι ο κ. Τσιάρας είχε συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Τζεμ Εσντεμίρ τον οποίο προσκάλεσε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, όπου εφέτος η Γερμανία είναι τιμώμενη χώρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα