Η ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδας, δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη EURACTIV εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της Αθήνας και της Πράγας για το θέμα.
Η χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» για τα προϊόντα που κατασκευάζονται έξω από την Ελλάδα παραπλανεί τους καταναλωτές και προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνοντας τέλος στη διαμάχη μεταξύ της Αθήνας και της Πράγας.
Ωστόσο, το θέμα όμως θα έχει και συνέχεια. Ελληνική εταιρεία γαλακτοκομικών έχει ανακοινώσει την ίδρυση εργοστασίου παραγωγής γιαουρτιού σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα λειτουργήσει από το 2019. Με βάση τα τωρινά δεδομένα και τη δήλωση του αξιωματούχου της ΕΕ, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο «ελληνικό γιαούρτι», για το παραγόμενο, σε άλλη χώρα της ΕΕ, γιαούρτι. Εάν επιμείνει, θα ανοίξει ξανά ο «ασκός του Αιόλου» για το ελληνικό γιαούρτι και τότε ο κίνδυνος θα είναι μεγάλος να χαθεί για πάντα η ονομασία προέλευσης, με ευθύνη ελληνικής εταιρείας.
Σε ότι αφορά στην περίπτωση της Τσεχίας, ο αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι «η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις τσεχικές αρχές για το ζήτημα αυτό και εξέφρασε λεπτομερώς τη θέση της, η οποία διαβιβάστηκε στη Τσεχία».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, με επιστολές του προς τους Επιτρόπους για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Βιτένις Αντριουκάιτις και Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, γνωστοποίησε την δυσαρέσκεια της Αθήνας για το εν λόγω νομοσχέδιο της Τσεχίας.
Για την Αθήνα, τόσο το όνομα «ελληνικό» γιαούρτι όσο και το γιαούρτι «ελληνικού τύπου» είναι αντίθετο με τον κανονισμό της ΕΕ αναφορικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές, ο οποίος αναφέρει ρητά ότι οι καταναλωτές δεν πρέπει να παραπλανούνται.
Σύμφωνα με πληροφορίες της EURACTIV, η Κομισιόν εξετάζει επί του παρόντος τις δύο επιστολές σχετικά με τις ενέργειες των τσεχικών αρχών για το ζήτημα, που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων.
Η ονομασία του προϊόντος «Ελληνικό γιαούρτι» δεν προστατεύεται από γεωγραφική ένδειξη. Ωστόσο, πηγή της Επιτροπής δήλωσε τον Ιούλιο ότι θεμελιώδη απαίτηση των κανόνων της Ένωσης για τις πληροφορίες για τα τρόφιμα συνιστά το γεγονός ότι η επισήμανση των τροφίμων δεν πρέπει να παραπλανά τους καταναλωτές ως προς τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας και της προέλευσής τους.
Η χρήση του «ελληνικού γιαουρτιού» ως επισήμανση σε προϊόντα σε νομοσχέδιο της Τσεχίας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Αθήνα, με την ελληνική κυβέρνηση να ζητά την παρέμβαση της Επιτροπής.
Στις 7 Απριλίου του 2015, η Τσεχική Δημοκρατία, κοινοποίησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα σχέδιο διατάγματος, για τον καθορισμό των απαιτήσεων για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Μιλώντας στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι τα τρόφιμα υψηλής ποιότητας αποτελούν προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους καταναλωτές, ανεξάρτητα από τη χώρα ή την περιοχή στην οποία ζουν.
Αναφέρθηκε στη συζήτηση για τα τρόφιμα διπλής ποιότητας στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι ενδέχεται να υπάρχουν ζητήματα έμμεσης παραπλάνησης των καταναλωτών ή αθέμιτων επιχειρηματικών πρακτικών, χωρίς, ωστόσο, να έχουν εντοπιστεί ζητήματα ασφάλειας ή παραπλανητικών σημάνσεων για αυτά τα προϊόντα.
Με πληροφορίες από τη EURACTIV