Ελλάδα

ΕΕ: Δημιουργία γραφείου «υπηρεσιών μιας στάσης» κατά της ενεργειακής φτώχειας στην Αθήνα


Ξεκίνησε η διαδικασία για την δημιουργία γραφείων «υπηρεσιών μιας στάσης» ("one-stop shops") που θα αποσκοπούν στην ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας ευάλωτων ευρωπαϊκών νοικοκυριών.

Το Εργαστήριο Μεταλλευτικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Μεταλλευτικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και η Ένωση Καταναλωτών - «Η Ποιότητα Της Ζωής» (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.), συνεργάζονται, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "REVERTER- Deep REnovation roadmaps to decrease households VulnERability To Energy poverty", το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE, με στόχο να συμβάλλουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ευρωπαίων πολιτών μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η πρώτη συνάντηση των 12 εταίρων του έργου, από τη Βουλγαρία, τη Λετονία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ελλάδα.

Ειδικότερα, το έργο αποσκοπεί, σε συνεργασία και με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών, στη σχεδίαση και πιλοτική εφαρμογή εννέα οδικών χαρτών σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες για την άμβλυνση του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας.

Όπως σημειώνεται, η ενεργειακή φτώχεια είναι κατά βάση συνδεδεμένη με τις υψηλές τιμές ενέργειας, το χαμηλό εισόδημα των νοικοκυριών και τη χαμηλή ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και των οικιακών συσκευών.

Τα ευάλωτα νοικοκυριά λοιπόν θα μπορούν να βρουν μία «στέγη» που θα τα βοηθήσει να εγγραφούν σε επιδοτούμενα προγράμματα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών τους παρέχοντάς τους όλη τη σχετική καθοδήγηση, στήριξη και βοήθεια.

Το έργο θα λειτουργήσει πιλοτικά στην Αθήνα, στο Μπρέζοβο στην Ρίγα και στην Κοΐμπρα που χαρακτηρίζονται από διαφορετικές κλιματικές και κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες (π.χ. παλαιότητα και μέγεθος κτιριακού αποθέματος, ποσοστά ιδιοκατοίκησης, ποσοστά μονογονεϊκών οικογενειών, εισοδηματική κατανομή, συνήθειες και πεποιθήσεις κατοίκων κτλ.).

Διαβαστε επισης