Οικονομία

ΕΔΕΥΕΠ: Πάνω από 6 δις ετησίως το όφελος από την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα


Πάνω από 6 δισ. ευρώ ετησίως μπορεί να φθάσει σε βάθος χρόνου, το όφελος από την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα λόγω της αποφυγής της υποχρέωσης αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από τις επιχειρήσεις. Αυτό επισημάνθηκε σήμερα σε εκδήλωση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με βάση τα σημερινά δεδομένα των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 (περί τα 100 ευρώ ανά τόνο) και τη χωρητικότητα της υπόγειας αποθήκης (60 εκατ. τον.) στον Πρίνο που έχει αδειοδοτηθεί.

Ωστόσο οι προβλέψεις για τις τιμές των δικαιωμάτων CO2 όσο η ΕΕ οδεύει προς την κλιματική ουδετερότητα αναφέρουν ότι το κόστος θα αυξηθεί, ενώ είναι πιθανό να εντοπιστούν και άλλες περιοχές κατάλληλες για υπόγεια αποθήκευση (μεταξύ αυτών σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τα Γρεβενά, η Δυτική Θεσσαλονίκη και ο Βόλος), που σημαίνει ότι το δυνητικό όφελος μπορεί να είναι μεγαλύτερο.

Το έργο του Πρίνου αφορά σε πρώτη φάση αποθήκευση 0,5-1 εκατ. τόνων CO2 ετησίως και έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα η Energean από κοινού με τον ΔΕΣΦΑ έχουν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή του έργου στα πρότζεκτς ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος αλλά και στο Ταμείο Καινοτομίας ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες τεχνικές μελέτες από μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, όπως η Halliburton και η Wood plc έχουν ολοκληρώσει τις πρώτες τεχνικές μελέτες. Σε τελικό στάδιο η επένδυση στον Πρίνο μπορεί να φθάσει σε 1 δισ. ευρώ.

Μιλώντας στην εκδήλωση της ΕΔΕΥΕΠ η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου εξέφρασε την υποστήριξη του υπουργείου στην τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης σημειώνοντας ότι αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τη χώρα μας και σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας ως το 2050.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Αριστοφάνης Στεφάτος σημείωσε ότι ήδη στις ΗΠΑ και τη Β. Ευρώπη αναπτύσσονται δεκάδες έργα με σημαντική κρατική υποστήριξη ενώ πρόσθεσε ότι και στη χώρα μας έχουν γίνει σημαντικά βήματα καθώς έχουμε ήδη θεσμικό πλαίσιο και την πρώτη εγκεκριμένη αίτηση για αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο.

Ο κ. Στεφάτος υπογράμμισε ακόμη 4 συγκεκριμένα οφέλη από την ανάπτυξη της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στη χώρα μας: αυτά είναι η συμβολή στην επίτευξη των κλιματικών στόχων, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η προσέλκυση ευρωπαϊκών κονδυλίων και η προστασία της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας.

Η δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βιομηχανιών με σημαντική παραγωγή αέριων ρύπων (π.χ. τσιμεντοβιομηχανία, μεταλλουργία, ηλεκτροπαραγωγή, διυλιστήρια), ιδίως ενόψει της περαιτέρω αύξησης του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα που αναμένεται τα επόμενα χρόνια. Το διοξείδιο που εκπέμπεται κατά την παραγωγική διαδικασία, δεσμεύεται και μεταφέρεται με αγωγούς, φορτηγά ή δια θαλασσής σε υπόγειες κοιλότητες όπως τα εξαντλημένα κοιτάσματα υδρογονανθράκων όπου αποθηκεύεται επ' αόριστον.

 

Κ. Βουτσαδάκης

© ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβαστε επισης