Οικονομία

ΕΔΕΥΕΠ για γεωτρήσεις: Εκτιμήσεις για σημαντικά δυνητικά κοιτάσματα


Διαφορετικές απόψεις για τις τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας (ΑΠΕ, υδρογονάνθρακες, πυρηνικά) που μπορεί να αξιοποιήσει η χώρα μας διατυπώθηκαν σήμερα στο συνέδριο «Ενεργειακή Ασφάλεια και Πράσινη Ανάπτυξη» που διοργανώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τοποθετούμενος στο πάνελ για την ενεργειακή ασφάλεια, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Αριστοφάνης Στεφάτος, ανέφερε ότι έχουν ολοκληρωθεί τα ερευνητικά προγράμματα και τώρα περιμένουμε τους επενδυτές να αναλύσουν τα δεδομένα και να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε ερευνητικές γεωτρήσεις ώστε να διαπιστώσουμε αν η χώρα μας διαθέτει κοιτάσματα. "Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα δυνητικά κοιτάσματα είναι σημαντικά. Πρόκειται για ένα εγχείρημα με ευρωπαϊκό ενδιαφέρον που ξεπερνά τις δικές μας ανάγκες", πρόσθεσε.

Τη διάσταση της πυρηνικής ενέργειας έθεσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών Λουκάς Χριστοφόρου, λέγοντας πως δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα είναι συμφέρουσα και ότι οι χώρες της περιοχής που θα έχουν αυτήν την τεχνολογία θα έχουν και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Πρόσθεσε ότι η Ακαδημία δεν εισηγείται την ένταξη των πυρηνικών στη χώρα μας αλλά υποστηρίζει την εκκίνηση των διαδικασιών που απαιτούνται δεδομένου ότι το διάστημα που μεσολαβεί από τη λήψη της απόφασης μέχρι τη λειτουργία μπορεί να ξεπεράσει τα 15 χρόνια.

Την άποψη ότι οι νέες εξορύξεις υδρογονανθράκων πρέπει να σταματήσουν γιατί δεν υπάρχει πλέον χώρος γι αυτές διατύπωσε η Θεοδότα Νάντσου, Eπικεφαλής Περιβαλλοντικής Πολιτικής του WWF Ελλάδος, σημειώνοντας ότι η ενεργειακή μετάβαση έχει καθυστερήσει.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα έχουν πλήρως επεξεργασμένο οδικό χάρτη προς την κλιματική ουδετερότητα, δεν υπάρχουν πλέον ζητήματα τεχνολογικών επιλογών", ανέφερε ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος. Ο ίδιος στάθηκε στην ανάγκη να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση (και όχι επιδοτήσεις οι οποίες πρέπει να κατευθύνονται στα ευάλωτα νοικοκυριά) για αγορά ενεργειακά αποδοτικών συσκευών από τα νοικοκυριά, μονώσεις, εγκατάσταση ΑΠΕ κλπ. ενώ υπογράμμισε ότι με την εξέλιξη της τεχνολογίας η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια θα βαίνει μειούμενη.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης πρότεινε ενίσχυση των κινήτρων προκειμένου οι ΑΠΕ να γίνονται αποδεκτές από τις τοπικές κοινωνίες και συγκεκριμένα διπλασιασμό (από 3 σε 6 %) του ποσοστού του τζίρου των αιολικών πάρκων που καταβάλλονται στην τοπική αυτοδιοίκηση και τους καταναλωτές όπου εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες. Επεσήμανε ακόμη την ανάγκη επιτάχυνσης της αδειοδότησης και εκδίκασης των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς και ενίσχυση των επενδύσεων της ενεργειακής βιομηχανίας στην καινοτομία.

Διαβαστε επισης