Απάντηση στα δημοσιεύματα της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας έδωσε η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, λύνοντας τις απορίες αναφορικά με το ποιος τελικά είναι επίσημα υπεύθυνος για την αντιμετώπιση του Διαβήτη.
Σύμφωνα με την ΕΔΕ, κανείς δεν είναι επίσημα πιστοποιημένος στη χώρα μας για την αντιμετώπιση των διαβητικών ασθενών. Όπως λέει, ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) διεθνώς εμπίπτει στο γνωστικό αντικείμενο τριών ειδικοτήτων (Ενδοκρινολογίας – Παθολογίας - Παιδιατρικής) αλλά πλέον και των Γενικών Γιατρών οι οποίοι ασκούν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ειδικότερα, ο Διαβήτης αποτελεί διεθνώς ένα από τα κορυφαία γνωστικά αντικείμενα στην ειδικότητα της Παθολογίας αφού προσβάλλει όλα τα συστήματα.
Οι παθήσεις όπως επισημαίνει η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, δεν είναι «αποκλειστική ιδιοκτησία» καμιάς ειδικότητας. Κάτι τέτοιο δεν έχει επιστημονική βάση και συνιστά συντεχνιακή συμπεριφορά. Αυτό ισχύει φυσικά και για τον ΣΔ όπου ο κάθε ασθενής έχει συνοσηρότητες από όλα τα συστήματα (καρδιαγγειακό, νευρικό, πεπτικό σύστημα, νεφρούς, ακόμα και την ψυχική σφαίρα) και επομένως εμπίπτει σαφέστατα στο γνωστικό αντικείμενο της Εσωτερικής Παθολογίας μητρικής ειδικότητας όλων των υπολοίπων.
Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία έχει ζητήσει εδώ και 3 χρόνια να μπουν κανόνες σε θεσμικό επίπεδο και να τεκμηριώνεται η εξειδίκευση της διαβητολογίας. Να περνούν όλοι οι γιατροί των ειδικοτήτων που θέλουν να εξειδικευτούν στο διαβήτη από εκπαίδευση δύο χρόνων και στη συνέχεια να δίνουν εξετάσεις σε ειδική Επιτροπή του ΚΕΣΥ και του υπουργείου όπως γίνεται και σε άλλες ειδικότητες για να λαμβάνουν πιστοποίηση.
Ερωτώμενοι οι εκπρόσωποι της ΕΔΕ, ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Δημητριάδης και ο Γενικός Γραμματέας κ. Ανδρέας Μελιδώνης, για το πώς έχουν λάβει εξειδίκευση οι ήδη υπάρχοντες παθολόγοι – διαβητολόγοι που έχουν την ευθύνη εκπαίδευσης των νεότερων ιατρών στα Διαβητολογικά Κέντρα απάντησαν ότι έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό και στην Ελλάδα έπειτα από 1 έτος εκπαίδευσης σε αντίστοιχα Κέντρα πήραν μια «τυπική» πιστοποίηση η οποία ωστόσο, δεν είναι επίσημη. Αυτό είναι και ο λόγος που ζητούν να επισημοποιηθεί η εξειδίκευση της διαβητολογίας. Όπως είπαν, η ενασχόληση πολλών χρόνων με το διαβήτη τους έχει επιτρέψει να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις όχι όμως και επίσημη πιστοποίηση.
Αναφορικά με τα όσα κατήγγειλε η Ενδοκρινολογική Εταιρεία, ότι η Επιτροπή του ΚΕΣΥ εξέτασε ερήμην της την εισήγηση της Ελληνικής Διαβητολογικής για την εξειδίκευση στον σακχαρώδη διαβήτη, ο κ. Δημητριάδης απάντησε με στοιχεία λέγοντας ότι:
στις 3/2/2017 έγινε πρώτη σύσκεψη στο ΚΕΣΥ στην οποία παραβρέθηκε η Ελληνική Ενδοκρινολογική το ίδιο,
στις 10/3/2017 έγινε 2η σύσκεψη στο ΚΕΣΥ πάλι παρουσία της Ενδοκρινολογικής με την κα Κομματά και τον κ. Μάρκου και
στις 15/3/2017, ο πρόεδρος της Ενδοκρινολογικής κ. Μούσλεχ προέβη σε ενημέρωση των μελών του.
Συνεπώς ο κ. Μούσλεχ όπως ανέφερε ο κ. Δημητριάδης ήταν ενήμερος για όλα. Τίποτα δεν έγινε ερήμην του.
Οι παθολόγοι συμφωνούν με την αναδιάρθρωση της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης από το ΚΕΣΥ και των νέων αξιολογήσεων μέσω 7μελών Επιτροπών για κάθε ειδικότητα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Σ. Παππάς μέλος της ΕΔΕ και υπεύθυνος του Κέντρου Διαβήτη στο νοσοκομείο Νικαίας μόνο για το 2016 έφτασαν να έχουν 7.500 επισκέψεις εκ των οποίων οι 5.000 είναι τακτικοί ασθενείς και 1.500 νοσηλευόμενοι σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου.
Ενώ, όπως είπε μελέτη που έκαναν από κοινού τρία Διαβητολογικά Κέντρα, αυτό του νοσοκομείου Τζάνειο, του Νίκαιας και του Λαϊκού έδειξε ότι πάνω από το 30% των ασθενών μπήκαν επιτυχώς σε ρύθμιση του διαβήτη τους μέσω της παρακολούθησης τους από το Κέντρο. Επίσης, με βάση τα στοιχεία αυτής της μελέτης, μια άλλη οικονομοτεχνική μελέτη που έκανε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας διαπίστωσε ότι οι ρυθμισμένοι ασθενείς μειώνουν κατά 50% το κόστος του διαβήτη για το κράτος.
Ο ταμίας της ΕΔΕ κ. Κ. Μακρυλάκης επεσήμανε ότι ο διαβήτης σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο Diabetes, θα έπρεπε να ονομάζεται λιπώδης διαβήτης και όχι σακχαρώδης διαβήτης. Επιπλέον αποτελεί μεγάλο κομμάτι της εκπαίδευσης των παθολόγων. Ενώ, ο κ. Δημητριάδης συμπλήρωσε ότι πρωτοπαθώς ο διαβήτης δεν συνδέεται με τους ενδοκρινολογικούς αδένες. Μόνο δευτεροπαθώς και όταν θεραπεύεται η ενδοκρινοπάθεια θεραπεύεται και ο διαβήτης.
Προτεραιότητα δική μας είπε ο κ. Δημητριάδης, θα είναι πάντα οι ασθενείς μας οι οποίοι αναζητούν θεραπείες και λύσεις. Όσοι ασχολούνται συστηματικά με τον διαβήτη και άρα χειρίζονται τις επιπλοκές γνωρίζουν ότι οι εξειδικευμένες γνώσεις του Παθολόγου-Διαβητολόγου είναι απολύτως απαραίτητες για την πρόληψη των επιπλοκών αλλά και για τη σωστή προσαρμογή της θεραπείας αν οι επιπλοκές παρουσιασθούν. Σημειώνουμε πως οι οξείες επιπλοκές (υπογλυκαιμίες, κετοξεώσεις, υπεροσμώσεις) αλλά και περισσότερες του 90% των χρόνιων επιπλοκών νοσηλεύονται στις Παθολογικές κλινικές μέχρι του σημείου της τελικής ανεπάρκειας των οργάνων/ιστών (πχ τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας, έμφραγμα, βαριά καρδιακή ανεπάρκεια κλπ) οπότε χρειάζεται η συνδρομή ειδικού».
Η Διαβητολογική Εταιρεία ζητά τη συνεργασία όλων των ειδικοτήτων που άπτονται του διαβήτη έτσι ώστε να δημιουργηθεί η σωστή εξειδίκευση ενός πολύπλοκού νοσήματος και να μπουν κανόνες τεκμηρίωσης.
Για παράδειγμα όπως είπαν, οι ομιλητές, οι γενικοί ιατροί που θα κληθούν να διαχειριστούν το πολύπλοκο αυτό νόσημα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εκπαιδεύονται μόνο 3 μήνες και έχει προταθεί αυτή η εκπαίδευση να γίνει 6 μήνες. Αυτή η εκπαίδευση δυστυχώς δεν είναι αρκετή. Μάλιστα όπως ανέφεραν πολλοί από αυτούς τους γιατρούς προσέρχονται στα Διαβητολογικά Κέντρα να εκπαιδευτούν και μένουν πολύ πάνω από αυτό το όριο. Έχουν γενικούς γιατρούς που μένουν και 1 χρόνο. Αυτό όμως είναι κάτι που οι γιατροί αυτοί το κάνουν με δική τους πρωτοβουλία, θέλοντας να πάρουν όσο το δυνατό περισσότερες γνώσεις επί του θέματος.
Τώρα αναφορικά με το σοβαρότατο θέμα της συνταγογράφησης των διαβητικών φαρμάκων που θα προκύψει ο κ. Μελιδώνης απαντώντας στο ερώτημα ποια ειδικότητα θα συνταγογραφεί, είπε χαρακτηριστικά, με τη δική μας δημοκρατική διαδικασία όλες οι ειδικότητες γιατρών που θα εκπαιδευτούν να διαχειρίζονται το διαβήτη. Με το ιδιοκτησιακό καθεστώς που επιζητούν κάποιοι, μόνο οι ιδιοκτήτες.
Στη συνέντευξη αναφέρθηκε επίσης, επιστολή που απέστειλε η Ενδοκρινολογική Εταιρεία με αποδέκτη και τη Διαβητολογική, και στην οποία αναφέρει ότι όλες ι Επιστημονικές Εταιρείες «κορμού» δηλαδή, Παδικατρική, Καρδιολογική, Γενικών Ιατρών κ.λπ. τάσσονται κατά της εξειδίκευσης και της εκπαίδευσης. Κάτι όμως που διαψεύδουν οι ίδιες ι εταιρείες εγγράφως στην Διαβητολογική Εταιρεία όπως ανέφερε ο κ. Δημητριάδης.
Οι εκπρόσωποι της ΕΔΕ μιλούν για διαφορά αντιλήψεων μεταξύ των δύο ειδικοτήτων, της Διαβητολογικής Εταιρείας και της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας. Λένε μάλιστα πως η πρόταση αυτή για την εκπαίδευση στο Διαβήτη και την πιστοποίηση είχε πέσει στο τραπέζι τουλάχιστον 3 χρόνια πριν και τότε η Ενδοκρινολογική Εταιρεία ήταν σύμφωνη με όλες τις υπόλοιπες επιστημονικές εταιρείες. Και γι αυτό διερωτούνται τι άλλαξε μέσα σε αυτά τα έτη και έγινε αυτή η αντιπαράθεση.
Ο κ. Μελιδώνης τόνισε ότι είναι λάθος αυτές οι αντιλήψεις, καθώς διανύουμε την εποχή των συνεργασιών και όχι της ατομικότητας και ειδικά σε τομείς όπως η Υγεία που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και σοβαρός. Ο διαβήτης όπως είπε, είναι ένα νόσημα με δεκάδες διαφορετικές μορφές, γι αυτό είναι απαραίτητη η συνεργασία των ειδικοτήτων.
Κλείνοντας να θυμίσουμε ότι σήμερα Παρασκευή 9 Ιουνίου οι Ενδοκρινολογική Εταιρεία έχει προγραμματίσει συγκέντρωση-διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΚΕΣΥ, στις 11 π.μ. Ενώ, σήμερα, αναμένεται και η απόφαση του ΚΕΣΥ για το αν τελικά θα δεχθεί να υπάρξει πιστοποίηση της εξειδίκευσης μέσω 2ετούς εκπαίδευσης.