Η ελευθερία του Τύπου περιορίζεται στην Ελλάδα και η ανεξάρτητη δημοσιογραφία βρίσκεται υπό διωγμόν, τονίζεται σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ (ECPMF), που συντάχθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, αναφέρει το δημοσίευμα.
Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τα τελευταία, καθώς η "δεξιά κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη προσπαθεί να ποδηγετήσει τα media", δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στον "έλεγχο του μηνύματος" και στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.
Ταυτόσημες εκτιμήσεις για την κατάσταση στον τομέα της ενημέρωσης στην Ελλάδα διατυπώνει και η γαλλική εφημερίδα Liberation, τονίζοντας ότι επί ημερών διακυβέρνησης της ΝΔ «η δημοσιογραφία βρίσκεται σε σκληρή δοκιμασία» - όπως αναφέρεται και στον τίτλο του άρθρου.
«Με πιέσεις και απειλές η ατμόσφαιρα συνεχίζει να βαραίνει για τους επαγγελματίες της ενημέρωσης που προσπαθούν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους», αναφέρει η Liberation.
Η γαλλική εφημερίδα επισημαίνει ότι όλοι στην Ελλάδα μιλούν για «υποβάθμιση του Τύπου» μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, που «έχει εμμονή με τον «έλεγχο του μηνύματος» και την «ελαχιστοποίηση των διαφωνούντων επικριτικών φωνών».
Η Liberation κάνει ειδική αναφορά στον τελευταίο νόμο που ψήφισε η Ν.Δ. για τα fake news, τον οποίο χαρακτηρίζει ως "μία ακόμη προσπάθεια ελέγχου του τοπίου των ΜΜΕ".
Μιλώντας στην εφημερίδα, ο ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης Νίκος Σμυρναίος επισημαίνει ότι μόλις ανέβηκε στην εξουσία, η Ν.Δ. μπήκε σε «λογική αποκατάστασης της παλιάς τάξης πραγμάτων στα ΜΜΕ». Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρώτος νόμος που ψηφίστηκε από το δεξιό κόμμα τον Ιούλιο του 2019, αφορούσε την υπαγωγή του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων (ΑΠΕ) και της δημόσιας ραδιοφωνίας - τηλεόρασης υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Σε μόλις τρία χρόνια, η κυβέρνηση εξοπλίστηκε με ένα πραγματικό νομικό οπλοστάσιο που περιορίζει την ελευθερία του Τύπου», τονίζει. Το δημοσίευμα κάνει επίσης αναφορά στο πρόσφατο νομοθέτημα για πρόστιμα του ΕΣΡ σε εφημερίδες, ενώ εκ του συντάγματος ο ρόλος του αφορά ραδιοτηλεοπτικά μέσα.
«Όλα δείχνουν ότι γίνονται για να αποτραπεί το ερευνητικό δημοσιογραφικό έργο», σχολιάζει η εφημερίδα.