Στην τρίτη θέση κατατάσσει την ελληνική οικονομία ο Economist για τις επιδόσεις της φέτος, στην κατάταξη 37 χωρών με βάση πέντε δείκτες : Το ΑΕΠ, την επίδοση του χρηματιστηρίου, τον δομικό πληθωρισμό, την ανεργία και το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο.
Η Ισπανία να κατατάσσεται πρώτη, η Ιρλανδία, στη δεύτερη θέση, και η Δανία στην τρίτη, μαζί με την Ελλάδα, και η Ιταλία πέμπτη, συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα των οικονομιών.
Οι Βόρειοευρωπαίοι απογοητεύουν, με υποτονικές επιδόσεις από τη Βρετανία και τη Γερμανία. Το δίδυμο της Βαλτικής Λετονίας και Εσθονίας βρίσκεται στον πάτο, μια θέση που κατέλαβαν επίσης το 2022.
Η Νότια Ευρώπη, η οποία εξακολουθεί να υποφέρει από υψηλή ανεργία, έχει σημειώσει αξιοσημείωτη βελτίωση καθώς έχει μειωθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία και την Ισπανία στο χαμηλότερο επίπεδο 10 και πλέον ετών.
Σε ένα περίπλοκο διεθνές περιβάλλον, πάντως, με τα επιτόκια στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών, πόλεμοι να μαίνονται στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, εκλογές σε πλείστες χώρες, η παγκόσμια οικονομία κατάφερε να σημειώσει άλλη μια ισχυρή επίδοση το 2024.
Το Ισραήλ αναδείχθηκε ως άλλη μια ξεχωριστή περίπτωση, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, καθώς η ισχυρή ανάπτυξή του αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την ανάκαμψη από την απότομη συρρίκνωση το τελευταίο τρίμηνο του 2023, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος του με τη Χαμάς.
Καθώς έρχεται το 2025, η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις. «Προς το παρόν, τουλάχιστον, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία - που υποτιμώντο επί χρόνια από τους βόρειους γείτονές τους - μπορούν να απολαύσουν την οικονομική τους ανάκαμψη. Τους αξίζει μια γιορτή», αναφέρει ο Economist.