Στην έκδοση ενός ηλεκτρονικού βιβλίου (e-book) με τίτλο «Αγώνας σε Καιρό Αβεβαιότητας: Ανθρώπινα Δικαιώματα και Πανδημία», προχώρησε το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.
Στο e-book αναλύονται θέματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτά διαμορφώνονται στο νέο περιβάλλον της πανδημίας. Το βιβλίο είναι προσβάσιμο και δωρεάν για ανάγνωση σε όλους και όλες, με προαιρετική οικονομική στήριξη για την ενίσχυση του αγώνα της Διεθνούς Αμνηστίας, για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Ερωτήματα όπως ποιες είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας στα ανθρώπινα δικαιώματα, πώς επηρεάζονται συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες υπό την απειλή του κορονοϊού, πόσο αλλάζει η στρατηγική και η οργάνωση του αγώνα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη νέα εποχή, ποιο είναι το περιβάλλον της επόμενης μέρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι μερικά από αυτά που απαντούν 27 συγγραφείς με 26 άρθρα-συμβολές στο e-book. Ακτιβιστές/ριες, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι με αναφορά στους αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τις παρεμβάσεις τους στο e-book καλύπτουν διαστάσεις της πανδημίας που μπορεί να μην είναι άμεσα ορατές, αλλά ταυτόχρονα μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της νέας πραγματικότητας.
«Αποφασίσαμε να εκδώσουμε αυτό το e-book με τίτλο “Αγώνας σε Καιρούς Αβεβαιότητας: Ανθρώπινα Δικαιώματα και Πανδημία” την περίοδο που δουλεύαμε από τα σπίτια μας. Η αμηχανία των πρώτων εβδομάδων του lockdown και η γενικότερη ανασφάλεια μπροστά στον κορονοϊό, προστέθηκε σε μία γενικότερη ανησυχία σχετικά με την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στον κόσμο μας. Νέα εποχή, νέα καθήκοντα θα μπορούσε να ειπωθεί από κάποιον/α. Η ανάγκη συστηματοποίησης του πού βρισκόμαστε και πού θέλουμε να πάμε την επόμενη μέρα της πανδημίας σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, έγινε η αφορμή για την σύλληψη της ιδέας αυτής της ηλεκτρονικής έκδοσης», αναφέρει μεταξύ άλλων το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.
Το ηλεκτρονικό βιβλίο «Αγώνας σε Καιρό Αβεβαιότητας: Ανθρώπινα Δικαιώματα και Πανδημία» επιχειρεί μια επίκαιρη, ουσιαστική και πολύπλευρη αποτύπωση του προβληματισμού σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στους καιρούς της πανδημίας.
Στο e-book συμμετέχουν με άρθρα τους οι: Έλενα Ακρίτα, Σπύρος Απέργης, Γιώργος Αργείτης, Ντορέττα Αστέρη, Daniel Valls, Daniel Vig, Ειρήνη Γαϊτάνου, Δήμητρα Γκασούκα, David Griffiths, Ξένια Κουναλάκη, Νίκος Κουραχάνης, Θεώνη Κουφονικολάκου, Τίνα Μανδηλαρά, Χρύσα Μελά, Παναγιώτης Μένεγος, Αλέξης Μπένος, Παντελής Μπουκάλας, Γιώργος Νικολαϊδης, Μάρω Πανταζίδου, Νάνσυ Παπαθανασίου, Κλειώ Παπαπαντολέων, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Παναγιώτης Σωπάκης-Βαλαλάκης, Φωτεινή Τζαβέλα, Sarah Jackson, Πρόδρομος Τσιαβός και Δημήτρης Χριστόπουλος.
Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, πρόσφατα δημοσιοποίησε την έκθεση για το Δικαίωμα στην Υγεία στην Ελλάδα μετά από μία δεκαετία κρίσης και ξεκίνησε εκστρατεία για την ανάγκη στήριξης του συστήματος υγείας. Οι παραπάνω πρωτοβουλίες, σε συνδυασμό με την έκδοση του e-book, εντάσσονται στο πλαίσιο της ενίσχυσης του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, την εμβάθυνση του προβληματισμού και την ευρεία ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της κοινωνίας για την υπεράσπισή τους, σε μία περίοδο κρίσιμη και κομβική.
Το e-book είναι διαθέσιμο εδώ.