Επικαιρότητα

Δυτική Αττική: Με ποιους τρόπους θα αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα


Ένα επικαιροποιημένο ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο αστυνόμευσης στην περιοχή της Δυτικής Αττικής εφαρμόζει η ΕΛΑΣ, από τον Μάρτιο του 2017. 

Σχέδιο που περιλαμβάνει αύξηση περιπολιών, γενικές εξορμήσεις σε ευαίσθητες περιοχές, όπου παρατηρείται αυξημένη εγκληματικότητα, καθώς και ειδικές δράσεις σε καθημερινή βάση. Επιπλέον, από τον περασμένο Ιούνιο, αποφασίστηκε η ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας και δράσης στον Δήμο Αχαρνών, μέσω της εφαρμογής ενός επιχειρησιακού σχεδιασμού, που προβλέπει συνδυασμένα αστυνομικά μέτρα άμεσης και σε βάθος χρόνου υλοποίησης, αποσκοπώντας στην εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των κατοίκων της περιοχής και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός, ότι από την έναρξη του προγράμματος ενίσχυσης της αστυνομικής παρουσίας και δράσης στις Αχαρνές, δηλαδή από τις 15 Ιουνίου έως τις 14 Νοεμβρίου 2017, ελέγχθηκαν 39.594 άτομα, συνελήφθηκαν 1.375 και βεβαιώθηκαν 4.565 παραβάσεις.

Η εγκληματικότητα στη Δυτική Αττική έχει κυρίως σχέση με:

*Διακίνηση, χρήση και εμπορία ναρκωτικών ουσιών.

*Παράνομη εμπορία, κατοχή και χρήση όπλων.

*Κλοπές - Ληστείες.

*Κλοπές οχημάτων, καθώς και μεταλλικών αντικειμένων και καλωδίων από εγκαταστάσεις οργανισμών κοινής ωφέλειας και την καύση τους για εκμετάλλευση των μετάλλων.

*Ηχορύπανση.

*Τροχαίες παραβάσεις (στέρηση αδειών κυκλοφορίας και ικανότητας οδήγησης, στέρηση πινακίδων κυκλοφορίας, στέρηση ασφαλιστηρίων, εκπομπές ρύπων, πλαστά έγγραφα κυκλοφορίας, παραβιάσεις των ορίων ταχύτητας, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ).

Όσον αφορά τους άξονες στους οποίους βασίζεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της ΕΛΑΣ. είναι οι εξής:

- Αρχικά η ίδρυση και λειτουργία Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων (ΤΑΕ), έπειτα από απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα. Ως κύρια αποστολή θα έχει την εξασφάλιση και την διασφάλιση της απρόσκοπτης κοινωνικής διαβίωσης, την πρόληψη και καταστολή του οργανωμένου και κοινού εγκλήματος, τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν στα όπλα και τις εκρηκτικές ύλες, τον έλεγχο και τη δίωξη της διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών και των συναφών με αυτά εγκλημάτων, την αντιμετώπιση σοβαρών αδικημάτων, όπως έντονες τοπικές διενέξεις, απαγωγές προσώπων, ανθρωποκτονίες, ληστείες, εκβιάσεις. 

- Η ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης του Αστυνομικού Τμήματος και Τμήματος Ασφαλείας Αχαρνών.

- Η αναβάθμιση της αστυνομικής παρουσίας και δράσης, με στοχευμένες παρεμβάσεις σε επιμέρους τομείς του Δήμου Αχαρνών.

- Η δραστηριοποίηση, σε 24ωρη βάση, Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), καθώς και Ομάδων της ΔΙΑΣ και του Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΟΕΠΤΑ).

Σημειώνεται ακόμη, ότι από τον Ιούλιο του 2016 εφαρμόζεται το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών- τομέας Προστασίας του Πολίτη και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, της ΕΛΑΣ και του δήμου Φυλής. Σκοπός του σχεδιασμού είναι η βελτιστοποίηση του πλέγματος αστυνόμευσης, για την ουσιαστικότερη και ταυτόχρονα αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση όλων των αναφυόμενων στην περιοχή προβλημάτων, όπως αυτά αποτυπώνονται και στο μνημόνιο που υπογράφηκε [διακίνηση, χρήση ναρκωτικών, παραεμπόριο, επαιτεία, διάφορες μορφές εγκληματικότητας (όπως κλοπές, διαρρήξεις, κλοπές πορτοφολιών και ληστείες), έλεγχος καταστημάτων Υγειονομικού ενδιαφέροντος, αντιμετώπιση ηχορύπανσης, έλεγχος κίνησης οχημάτων και εφαρμογή του ΚΟΚ, για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας. Επίσης, γίνονται επιπλέον περιπολίες, καθώς και εξορμήσεις.

Παράλληλα, πριν από λίγες ημέρες, στις 7 Μαρτίου, εγκαινιάστηκε ένα υπερσύγχρονο κτίριο, όπου στεγάζεται πλέον η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, το οποίο παραχώρησε ο Δήμος Φυλής στην αστυνομία, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η νέα οπτική της αστυνομίας αντικατοπτρίζεται στα όσα τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εγκαινίων του υπερσύγχρονου κτιρίου όπου στεγάζεται πλέον η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής και το οποίο παραχώρησε ο δήμος Φυλής: «Έχουμε μια νέα οπτική, μια νέα αντίληψη, που θέλει τον αστυνομικό συνοδοιπόρο και συμπαραστάτη του πολίτη, υπερασπιστή και όχι καταπατητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελεσματικό μα και ανθρώπινο στην εκπλήρωση της αποστολής του. Ενεργό μέλος και όχι αποκομμένο παρατηρητή της κοινωνίας».