Πολιτική

Δυστοκία στη διαπραγμάτευση, στοιχεία για ΑΕΠ ανησυχούν το ΧΑ


Χαμηλό βαρομετρικό αρχίζει να διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο, καθώς στην αβεβαιότητα για την έκβαση της διαπραγμάτευσης προστίθεται τώρα το "σοκ" των επίσημων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνουν ότι η ελληνική  οικονομία συρρικνώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2015, ενώ κυβέρνηση και Κομισιόν μιλούσαν για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτή η αρνητική επίδοση δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές, καθώς προσφέρει επιχειρήματα στο ΔΝΤ να επιμείνει στις απαιτήσεις τους.

Το ορόσημο του Eurogroup της 20ης Μαρτίου φαίνεται λοιπόν ότι απομακρύνεται, επιτείνοντας τις ανησυχίες και την επιφυλακτικότητα στις αγορές ελληνικών μετοχών και ομολόγων.

Στο χρηματιστήριο το αγοραστικό ενδιαφέρον εξασθενεί περαιτέρω, οι πωλητές υπεριχύουν και οι δείκτες  συνέχισαν σήμρα την καθοδική πορεία τους.  Η υποτονική συναλλακτική κίνηση και ο ισχνός τζίρος (μόλις 28,7 εκατ. ευρώ) δείχνουν ότι τα μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια παραμένου "παρατηρητές" στην ελληνική αγορά, αναμένοντας, θεωρώντας υψηλό το βραχυχρόνιο ρίσκο.

Αρνητικό κλίμα  και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την ανακοίνωση της Deutsche Bank ότι θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 8 δισ. ευρώ.

Εικόνα σταθεροποίησης στην αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων, με οριακές μεταβολές αποδόσεων, οι οποίες όμως κινούνται ανοδικά την τελευταία ώρα.  Στο 7,10% η απόδοση του 10ετούς (+2 μονάδες βάσης από την Παρασκευή), στο 8,09% του διετούς (+7 μ.β.).

Στο ΧΑ, η δήλωση του πρωθυπουργού ότι η ελληνική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη 1,2% και ότι «γυρίζει σελίδα» έχοντας μπει σε τροχιά ανάπτυξης     - στην οποία έδωσαν έμφαση τα διεθνή ΜΜΕ – προκάλεσε πρόσκαιρη ανοδική αντίδραση. Όμως οι δείκτες πήραν την κατιούσα μόλις ανακοινώθηκαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,96% στις 643,50 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ 648,41 και 640,23 μονάδων (από -0,20 μέχρι -1,46%).

Ο FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,10%, στις 1.717,22 μονάδες,

Ισχυρές πιέσεις εκδηλώθηκαν στις τραπεζικές μετοχές και ο κλαδικός τους δείκτης υποχώρησε κατά 3,61%.  Πειραιώς -4,3%,  και Eurobank -3,7%, Alpha -3,5%, Εθνική -3,2%, Attica -4,6%

Από τα υπόλοιπα blue chips του FT25, ανοδικά κινήθηκαν: Ελλάκτωρ +1,8%, Motor Oil +1,4%, Τιτάν +1,3%, ΕΛΠΕ +1.1% ΔΕΗ +0,7%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν Lamda -2,2%, ΜΕΤΚΑ -1,5%, ΟΛΠ -1%, Aegean -0,9%.