Πολιτική

Δύσκολο το καλοκαίρι στην πόλη...


Είναι γεγονός πως στην πόλη το καλοκαίρι είναι πιο δύσκολο. Η έντονη ζέστη δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι περνούν τις μέρες τους στις πόλεις. Ένας άλλος εχθρός τους είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία δρα συνδυαστικά με τη ζέστη και μπορεί να κάνει αφόρητη την κατάσταση.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει πως η υπερβολική ζέστη, με ή χωρίς ρύπανση, αλλά και η έκθεση σε απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας (λ.χ. από κλιματιζόμενους χώρους στον καύσωνα) μπορεί να έχουν συνέπειες στην υγεία. 

Ο κύριος κίνδυνος είναι η θερμοπληξία, η οποία απειλεί κυρίως τους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά που δεν έχουν καλή αίσθηση δίψας, οπότε μπορεί να χάνουν υγρά και να μην το συνειδητοποιούν.

 Άλλες πιθανές συνέπειες του καύσωνα είναι η αϋπνία, που οφείλεται στο ότι αδυνατεί να μειωθεί το βράδυ η σωματική θερμοκρασία όσο πρέπει, για να επιτευχθεί ήσυχος ύπνος, αλλά και η ημικρανία που ενεργοποιείται από τον ζεστό, υγρό καιρό, καθώς και από την έκθεση σε μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Ένας από τους καλύτερους φίλους μας το καλοκαίρι είναι ο κλιματισμός  αλλά η αλόγιστη χρήση του μπορεί να τον μετατρέψει σε εχθρό.

 Οι ανεμιστήρες ανακουφίζουν από την ζέστη, αλλά δεν προλαμβάνουν τις ασθένειες που οφείλονται στη ζέστη, όπως η θερμοπληξία. Όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα air condition, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ψύξης, εάν κάποιος κάθεται στη... λάθος θέση σε σχέση με τη φορά του αέρα.

Υπάρχουν βέβαια και οι παραδοσιακές λύσεις. Για παράδειγμα, κρατώντας κλειστά τα παντζούρια και τα παράθυρα τις πιο θερμές ώρες της ημέρας (από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα) ή όση ώρα «κτυπάει» τα παράθυρα ο ήλιος, επιτυγχάνεται η διατήρηση της θερμοκρασίας σε πιο ανεκτά επίπεδα. Και πάλι όμως, όταν ο υδράργυρος «χτυπάει κόκκινο»... η αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου είναι ανεπαρκής.

Πηγή: premium.paratiritis.gr