Ελλάδα

Δύσκολη υπόθεση το φοιτητικό σπίτι στην Κρήτη


Δύσκολη υπόθεση είναι η εύρεση φοιτητικής κατοικίας στο Ηράκλειο, τα Χανιά και το Ρέθυμονο της Κρήτης, λόγω της έντονης τουριστικής κίνησης, αλλά και τις βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων.

Στα Χανιά οι περιοχές όπου υπάρχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την αναζήτηση φοιτητικής στέγης είναι τα Κουνουπιδιανά όπου και βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης, η περιοχή των Δικαστηρίων, η Χαλέπα, η Νέα Χώρα και δρόμοι κοντά στο κέντρο της πόλης.

Οι τιμές των ενοικίων ανάλογα με την παλαιότητα αλλά και την περιοχή κυμαίνονται για τις γκαρσονιέρες από 300 -350 ευρώ και για μεγαλύτερα σπίτια (δυάρια) αν είναι επιπλωμένα μέχρι και 500 ευρώ.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κτηματομεσίτης Γιάννης Κριαράς, «η κύρια αιτία της μη εύρεσης κατοικίας είναι το γεγονός ότι τα τελευταία δέκα χρόνια της οικονομικής κρίσης δεν υπάρχει ουσιαστικά οικοδομική δραστηριότητα.

Παράλληλα δεν υπήρχαν φορολογικά κίνητρα για την ανέγερση νέων οικοδομών. Η αγορά ακινήτων έχει «μπουκώσει»».

Στο Ηράκλειο τα ενοίκια κυμαίνονται από 250 ευρώ για τις γκαρσονιέρες και από 380 ευρώ για τα δυάρια και όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων, δικηγόρος Κώστας Αράπογλου οι τιμές σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένες κατά 15-20%.

Όπως λέει, «στο Ηράκλειο υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια ωστόσο παρατηρείται διασπορά σε διάφορα σημεία γεγονός που δυσκολεύει τους υποψήφιους ενοικιαστές-φοιτητές.

Οι περισσότεροι αναζητούν κατοικίες κοντά στα Πανεπιστήμια και με τακτική συγκοινωνία.

Παράλληλα υπάρχει μια υποχώρηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης με αποτέλεσμα να «απελευθερώνονται» σπίτια, αφού πολλοί ιδιοκτήτες επιστρέφουν στις παραδοσιακές μισθώσεις».

Η περιοχή του Εσταυρωμένου, της Χανιόπορτας, η Λεωφόρος 62 Μαρτύρων, τα Καμίνια, το κέντρο της πόλης, η Νέα Αλικαρνασσός και ο Κάτω Πόρος συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των φοιτητών.

Ρέθυμνο: Σε μία πόλη, όπου η οικοδομική δραστηριότητα είναι μειωμένη έως ανύπαρκτη τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν ζευγάρια, οικογένειες που δεν μπορούν να βρουν σπίτι ακόμα και για τρία ολόκληρα χρόνια, ενώ φοιτητές βρίσκονται με μία βαλίτσα στο χέρι ανά τρίμηνο αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιάκωβος Διαμαντάκης μέλος του Συλλόγου Μεσιτών Ελλάδας και επαγγελματίας στο Ρέθυμνο, τονίζοντας πως το πρόβλημα είναι κάθετο.

Σε κεντρικό σημείο της πόλης προς την παραλία, μία γκαρσονιέρα 25 τμ ενοικιάζεται από 200 έως και 280 ευρώ.

Οι τιμές γενικά ξεκινάνε από 200 έως και 300 ευρώ για τα μονόχωρα σπίτια, για τα δυάρια έως και 420 ευρώ, ενώ για τα τριάρια φτάνουν τα ενοίκια μέχρι 460 ακόμα και 500 ευρώ.

Η διαφοροποίηση αφορά στην κατάσταση του σπιτιού και στην περιοχή που βρίσκεται και φυσικά το τι διευκολύνσεις προσφέρει στην καθημερινότητα του ενοικιαστή, όπως στάση λεωφορείου, τράπεζες, σούπερ μάρκετ και εστίαση.

Σύμφωνα με τον κ. Διαμαντάκη, από τώρα μέχρι και τον Οκτώβρη αντιμετωπίζουν πρόβλημα όσοι ψάχνουν για σπίτι και όσο καθυστερούν να βρεθούν στο Ρέθυμνο το πρόβλημα εύρεσης γίνεται έως και τεράστιο.

Υπάρχουν φοιτητές αλλά και υπάλληλοι που νοικιάζουν μαζί 2,3,4 άτομα την ίδια στέγη και φυσικά είναι πολλές οι περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες κάνουν τα συμβόλαια μόνο για μέχρι τον Μάιο, διότι μετά ελευθερώνουν τα σπίτια τους για να τα προσφέρουν σε τουρίστες.

Αρκετοί φοιτητές ενοικιάζουν ξενοδοχεία και επιπλωμένα τουριστικά καταλύματα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που πλέον έρχονται μόνο για να δώσουν μαθήματα.

Διαβαστε επισης