Πολιτική

Δύο βήματα εμπρός και ένα πίσω για τον γάμο ομοφύλων


Δύο βήματα εμπρός και ένα πίσω για το ν/σ που αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έκανε ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι δεσμευμένος από την πολιτική του επιλογή να προωθήσει σημαίνουσες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορούμ τον γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, αλλά παράλληλα δείχνει θορυβημένος από τις ολοένα και πιο ισχυρές φωνές αντίδρασης που «θεριεύουν» στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Η διατήρηση των ισορροπιών εντός της ΝΔ και ο συγκερασμός δύο επιλογών-τάσεων που είναι δομικά αλληλοσυγκρουόμενες και δημιουργούν δυναμική εσωτερικής αναταραχής στο κυβερνών κόμμα, ανησυχούν τον πρωθυπουργό. Στις χθεσινές του δηλώσεις στην ΕΡΤ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στήριξε την πολιτική του επιλογή για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών (πολιτικός γάμος) και το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία, αποκλείοντας τη διαδικασία της παρένθετης μητέρας.  Το έπραξε, όμως θέτοντας συγκεκριμένους αστερίσκους που έχουν ως απώτερο στόχο να οδηγήσουν ένα έντιμο συμβιβασμό με τους διαφωνούντες εντός του κόμματος, προκειμένου να αποφευχθεί ένα ολέθριο «ατύχημα» που θα ήταν η καταψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή-όταν έρθει-με ευθύνη των βουλευτών της ΝΔ.

Το «μπλοκ» των διαφωνούντων βουλευτών εντός της Νέας Δημοκρατίας για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας, αποδεικνύεται πολύ πιο ισχυρό από τις αρχικές εκτιμήσεις του Μαξίμου. Το κυβερνητικό επιτελείο έχοντας αντιληφθεί πως οι «διαρροές» βουλευτών πληθαίνουν συνεχώς και δεν θα ελέγχονται σε μια ενδεχόμενη ψηφοφορία, εγκατάλειψε γρήγορα τη ρητορική περί κομματικής γραμμής. Ο πρωθυπουργός δεν μίλησε χθες για κομματική γραμμή αλλά για ψήφο συνείδηση, ανοίγοντας, διάπλατα την επιλογή της αποχής από τη ψηφοφορία και όχι της καταψήφισης του νομοσχεδίου.

Η αποχή και οι ψήφοι από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Πρόκειται για έναν μάλλον αναγκαστικό πολιτικό ελιγμό που επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαπιστώνοντας ότι έχει απωλέσει τον εσωκομματικό έλεγχο για το επίμαχο νομοσχέδιο. Το πράττει για να μην θέσει σε κίνδυνο τη ψήφιση του ν/σ, εξέλιξη που θα ήταν άκρως οδυνηρή και επιζήμια για το κυβερνών κόμμα. Η αποχή πάντως εξυπηρετεί τον… σκοπό του Μαξίμου για ψήφιση του νομοσχεδίου ως εξής: όσο λιγότεροι βουλευτές συμμετέχουν στην ψηφοφορία, τόσο πέφτει το μέτρο για την κύρωση του ν/σ. Αυτό συμβαίνει διότι απαιτείται η πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών, αν και όχι λιγότεροι από 120.

Για να έχει ευτυχή κατάληξη το σχέδιο Μητσοτάκη, θα πρέπει το νομοσχέδιο να ψηφιστεί από τους βουλευτές άλλων κομμάτων. Επί της ουσίας, δηλαδή, ρίχνει το μπαλάκι στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που είναι θετικοί στη ψήφιση του νομοσχεδίου, υπό το πρίσμα κάποιων τροποποιήσεων αλλαγών στη τελική του μορφή.

Ο «πονοκέφαλος» με Βορίδη

Κομματική πειθαρχία δεν υφίσταται, λοιπόν, για τους βουλευτές, όμως δεν ισχύει το ίδιο για τους υπουργούς. Και εδώ για το Μαξίμου και τον πρωθυπουργό, ο μεγάλος «πονοκέφαλος» είναι η στάση του Μάκη Βορίδη. Ο υπουργός Επικρατείας που αποτελεί και εκφραστή της σκληρής Δεξιάς εντός του κόμματος εμμένει στην απορριπτική του θέση για το νομοσχέδιο, μη ακολουθώντας τις… υποδείξεις του Μαξίμου. 

Ο πρωθυπουργός, πάντως, φέρεται να έχει αποφασίσει πως το ζήτημα του γάμου ομοφύλων πρέπει να κλείσει άμεσα και όχι να μετακυλιστεί χρονικά μετά τις ευρωεκλογές. Αυτό συνεπάγεται ότι το επίμαχο νομοσχέδιο θα έρθει προς συζήτηση στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο και θα πάει στη Βουλή τον Φεβρουάριο.
 

Διαβαστε επισης