Πολιτική

Δύο συμφωνίες της ΕΕ επικύρωσε η Ολομέλεια της Βουλής


Με ευρύτερη πλειοψηφία εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής τα σχέδια νόμου «Κύρωση της Συνολικής και Ενισχυμένης Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Δημοκρατίας της Αρμενίας, αφετέρου» και «Κύρωση της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της αφενός και της Κεντρικής Αμερικής αφετέρου».

«Χαίρομαι γιατί σχεδόν ομόφωνα το ελληνικό Κοινοβούλιο αποφασίζει να κυρώσει αυτές τις δύο συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δείχνοντας, πραγματικά, ότι σεβόμαστε τις διαδικασίες που γίνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύoυμε στην ισχυροποίηση της ΕΕ στον διεθνή χώρο, πιστεύουμε μία Ευρώπη που έχει φωνή, πέρα από τα κράτη-μέλη, και που μπορεί να εξάγει σταθερότητα, δημοκρατία, οικονομική ανάπτυξη», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Κατά και των δύο συμφωνιών τάχθηκε το ΚΚΕ. Αμαφερόμενη στη Συμφωνία με την Αρμενία, η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου επσήμανε ότι «το κείμενο αποτυπώνει την αντιπαράθεση της ΕΕ με τη Ρωσία, με την ΕΕ να επιχειρεί να αξιοποιήσει τη συμφωνία ως μέσο διείσδυσης, οικονομικής και πολιτικής». Για τη συμφωνία με τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «έχει ταξικό χαρακτήρα και καπιταλιστική βάση, ευνοεί τα μονοπώλια των χωρών που συμμετέχουν».

«Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει ισχυρή φωνή εξάγοντας δημοκρατία, κράτος δικαίου και σεβασμό των μεταξύ μας κανόνων», επέμεινε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Κατά της συμφωνίας με τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής τάχθηκε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Χήτας. «Η συμφωνία μιλάει με γενικότητες για το κράτος δικαίου, τον μετριασμό της φτώχειας, για ισότητα των φύλων. Είναι όμως ευχολόγια. Υπάρχει και τεράστιο θέμα, της λαθρομετανάστευσης. Για εμάς η εθνική ταυτότητα προηγείται της παγκοσμιοποίησης», είπε ο κ. Χήτας.

«Απορώ για την κριτική που δέχθηκε η συμφωνία από την Ελληνική Λύση γιατί επιτέλους επικυρώνεται μία συμφωνία επανεισδοχής. Αφού κυρωθεί η συμφωνία, θα μπορεί και η Ελλάδα να στέλνει πίσω ανθρώπους που παρανόμως βρίσκονται στη δικιά μας επικράτεια και παραβιάζουν το κράτος δικαίου», υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.