Με τις “ευλογίες” της DG Comp (ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού), που δίνει και επίσημα το πράσινο φως για να προχωρήσει το deal Εθνικής - CVC Capital, ολοκληρώνεται η σκανδαλώδης εκποίηση της Εθνικής Ασφαλιστικής με όρους και τίμημα που ζημιώνουν κατάφωρα τη μητρική τράπεζα.
Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο αλλά και στην ασφαλιστική αγορά, το θέμα είχε ξεχαστεί. Επανέρχεται τώρα στο προσκήνιο καθώς η έγκριση της DG Comp έρχεται λίγες μέρες μετά την γνωστοποίηση της συμφωνίας εξαγοράς της ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας “Ευρωπαϊκή Πίστη” από τον γερμανικό κολοσσό Allianz.
Το μέγεθος του σκανδάλου που συνιστά η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, αποκαλύπτεται από τη σύγκριση των οικονομικών στοιχείων των δύο deals, που έγιναν στον ίδιο κλάδο, με μικρή χρονική διαφορά και χωρίς να έχουν διαφοροποιηθεί οι συνθήκες στην αγορά και στην οικονομία.
Με όρους “ξεπουλήματος”
Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε σύγκριση με την “Ευρωπαϊκή Πίστη” (που είχε ιδιώτη μεγαλομέτοχο), η ομοειδής θυγατρική της Εθνικής εκποιήθηκε από την τράπεζα με όρους “ξεπουλήματος” - με τίμημα πολύ χαμηλότερο από την αγοραία αξία της, από την καθαρή της θέση και από το ποσό που θα αντιστοιχούσε με βάση την κερδοφορία της.
Η τράπεζα μάλιστα δεν ξέρει τι τελικά θα εισπράξει για το παραχωρούμενο 90% της θυγατρικής της. Το βέβαιο τίμημα είναι μόλις 358 εκατ. ευρώ και μπορεί να προσαυξηθεί μέχρι και κατά 120 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τις επιδόσεις που θα επιτυγχάνει το δίκτυο καταστημάτων της τράπεζας στην πώληση τραπεζασφαλιστικών προϊόντων της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Οι συγκρίσεις με ίδια κεφάλαια και κέρδη
Οπως προκύπτει από την εξέταση των επιμέρους στοιχείων που ανακοινώθηκαν στις δύο εξαγορές:
- Η “Ευρωπαϊκή Πίστη” πουλήθηκε με τίμημα 38,5% υψηλότερο από τα ίδια κεφάλαια της (στο 138,5% της καθαρής της θέσης).
- Το maximum ποσό που μπορεί να εισπράξει η Εθνική Τράπεζα από την πώληση της Εθν. Ασφαλιστικής, αντιστοιχεί σε μόλις 42%(!) της καθαρής της θέσης – που ήταν 1,18 δισ. όταν έκλεισε το deal. Αυτό σημαίνει ότι ο Παύλος Μυλωνάς (CEO της Εθνικής Τράπεζας) πούλησε στο 1/3(!) σε σχέση με το τίμημα που επέτυχε ο μεγαλομέτοχος της Ευρωπαϊκής Πίστης Χρ. Γεωργακόπουλος.
Το αποτέλεσμα της σύγκρισης των δύο τιμημάτων με όρους κερδοφορίας είναι επίσης συντριπτικό σε βάρος της Εθνικής:
- Η Ευρωπαϊκή Πίστη πουλήθηκε 15,6 φορές τα καθαρά κέρδη της του τελευταίου 12μηνου.
- Η Εθνική Ασφαλιστική μόλις 5,2 φορές τα μέσα ετήσια κέρδη της τελευταίας τριετίας, ή μόλις 3,5(!) φορές αν δεν κατορθώσει να εισπράξει το μέρος του τιμήματος που συναρτάται με τις επιδόσεις της στο bancassurance.
Επισημαίνεται ότι η ηγετική θέση της Εθνικής Ασφαλιστικής στην ελληνική αγορά, τα μεγέθη της, το ύψος των υπο διαχείριση κεφαλαίων, η αναγνωρισιμότητα και η αξιοπιστία που έχει κερδίσει, δικαιολογούν αποτίμηση με πολύ καλύτερους πολλαπλασιαστές (επί κερδών, κεφαλαίων κλπ) σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Πίστη.
Ολα αυτά τα στοιχεία είχαν επισημανθεί επανειλημμένα από το Sofokleousin.gr, το σωματείο εργαζομένων της εταιρείας και την αντιπολίτευση, που μίλησαν επίσης για μέγα σκάνδαλο. Τώρα η άποψη αυτή επιβεβαιώνεται από το deal της “Ευρωπαϊκής Πίστης”.