Επιχειρήσεις

Δυνατό “πόκερ” στη MIG- Παίζονται η τύχη της Vivartia και η δυνατότητα επιβίωσης


Ενα δυνατό χρηματιστηριακό παιχνίδι υψηλού ρίσκου βρίσκεται σε εξέλιξη στη μετοχή της MIG,  όπου “κονταροχτυπιούνται” παλιοί μεγαλομέτοχοι, διαχειριστές χαρτοφυλακίων και επίδοξοι κερδοσκόποι. Παράλληλα συνεχίζεται το μπαράζ φημών, πληροφοριών και εκτιμήσεων για τη βιωσιμότητα και τις προοπτικές της εταιρείας, εφ' όσον πραγματοποιηθεί τελικά η επιδιωκόμενη πώληση της θυγατρικής Vivartia, που είναι το βασικό περιουσιακό στοιχείο της.

Αρχικά η αγορά εξέλαβε ως θετική εξέλιξη για τη MIG την πώληση ττης θυγατρικής, που κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο τροφίμων, εκτιμώντας ότι θα επιτρέψει στην εισηγμένη μητρική να μειώσει δραστικά τον δανεισμό της. 

Διαπιστώνεται όμως ότι υπό τους όρους που πρόκειται να γίνει αυτή η πώληση και με το χαμηλό τίμημα που συζητείται, η MIG δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τον δανεισμό της. Θα αποπληρώσει μεν μέρος των δανείων της (κυρίως στην Τρ. Πειραιώς), αλλά ενδέχεται  να καταστεί ένα επιχειρηματικό  "κουφάρι" με μεγάλα χρέη και μοναδικό περιουσιακό στοιχείο τη συμμετοχή στον ακτοπλοϊκό όμιλο Attica Group.

Διαβάστε σχετικά: Προσφορά εξαγοράς της Vivartia από CVC – Δίνει διέξοδο σε MIG και Τρ. Πειραιώς

Επισημαίνεται ότιι η Vivartia (που εξαγοράστηκε το 2007 ως “Γαλακτοβιομηχανία Δέλτα”) έχει κοστίσει στη MIG άνω των 900 εκατ. ευρώ. Τώρα συζητείται να πουληθεί γύρω στα 200 εκατ. ευρώ και οι νέοι ιδιοκτήτες να αναλάβουν την αποπληρωμή των δανείων της –  για τα οποία θα επιδιώξουν “κούρεμα”.

Με ένα τόσο χαμηλό τίμημα η MIG  θα εγγράψει τεράστιες ζημίες. Το χειρότερο είναι ότι δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει παρά μικρό μέρος των δανειακών της υποχρεώσεων.
 Οι ανησυχίες εντάθηκαν, καθώς ενδεχόμενη κατάρρευση της MIG θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην Τρ. Πειραιώς, που είναι βασικός μέτοχος και πιστωτής του ομίλου.

 Εσφαλμένες επιλογές της Τρ. Πειραιώς

Οι εξελίξεις φέρνουν σε δυσχερή θέση τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Χρήστο Μεγάλου και τη διοίκηση της τράπεζες, που πρέπει να "απολογηθούν" στους ξένους μεγαλομετόχους για εσφαλμένες επιλογές, καλούμενοι να εξηγήσουν γιατί δεν προέβλεψαν την προϊούσα απαξίωση της MIG και γιατί τον περασμένο Ιανουάριο απέρριψαν την πρόταση του αγγλοϊρλανδικού Comer Group, που πρόσφερε 0,20 ευρώ ανά μετοχή για να εξαγοράσει το ποσοστό συμμετοχής της τράπεζας στη MIG. 

Η χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής ήταν τότε περίπου 0,12 ευρώ και η προσφορά αντιστοιχούσε  σε premium 65%. Τώρα η τιμή έχει υποχωρήσει κατά 75%, σε σχέση με το προσφερθέν τίμημα είναι 85%(!) χαμηλότερη και υποψήφιος αγοραστής δεν υπάρχει.

Από το ζενίθ στο ναδίρ - και πάλι "στον αφρό"

Τώρα η κινδυνολογία και το κυνήγι γρήγορου κέρδους οδηγούν τη μετοχή από το ζενίθ στο ναδίρ και αντίστροφα, με εντυπωσιακό όγκο συναλλαγών και αντίστοιχες κινήσεις στα Παράγωγα. Σήμερα πήγε αρχικά -17,4% στα 0,027 ευρώ (2,7 λεπτά του ευρώ) και η συνολική χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας έπεσε στα 25 εκατ. ευρώ! Εν συνεχεία ανέκαμψε θεαματικά και τώρα βρίσκεται στα 0,038 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο +16%.

Ενώ μεγαλομέτοχοι – και πολλοί μικρομέτοχοι – έτρεχαν “να σωθούν” ρευστοποιώντας “όσο-όσο”, κάποια “δυνατά χέρια συγκέντρωναν τις μετοχές, προσβλέποντας σε γρήγορη ανάκαμψη και σε υψηλές βραχυχρόνιες αποδόσεις.  Πρόκειται για κινήσεις κερδοσκοπίας, που δεν υποδηλώνουν εμπιστοσύνη στις προοπτικές της εταιρείας, αλλά ποντάρουν σε διόρθωση της ακραίας στρέβλωσης ή σε πρόσκαιρη αντίδραση.

Εντυπωσιακή ήταν η πορεία της μετοχής όλες τις τελευταίες μέρες: Μετά την γνωστοποίηση  ότι το fund CVC κατέθεσε πρόταση εξαγοράς της Vivartia, εκτινάχθηκε από τα 0,049 ευρώ στα 0,060 και η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας αυξήθηκε κατά 20%.
Χθες, όταν άρχισε να περνά στην αγορά το μήνυμα ότι η πώληση της Vivartia όχι μόνο δεν σώζει την MIG αλλά μπορεί να την αποδυναμώσει περαιτέρω, η μετοχή βυθίστηκε στο -30%. Σήμερα ξεκίνησε με -17,4% και πήγε μέχρι +19,3%.

Διαβάστε επίσης: Στο limit down η μετοχή της MIG! Προβληματισμός για χρέη και αξία θυγατρικών

Η έντονη μεταβλητότητα θα συνεχισθεί, εν αναμονή εξελίξεων που θα καθορίσουν την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές του ομίλου.

Διαβαστε επισης