Πολιτική

Δυνατό «πόκερ» με τη ρύθμιση- βόμβα για τα κανάλια


Την άμεση διακοπή των... εχθροπραξιών για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, χωρίς να υποστεί άλλες πολιτικές απώλειες, επιδιώκει τώρα η κυβέρνηση. Προσβλέπει, όμως, σε ένα νέο πλειοδοτικό διαγωνισμό για τη χορήγηση αδειών, στις αρχές του επόμενου χρόνου, τον οποίο θα διεκπεραιώσει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ώστε αυτή την φορά να μην αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Του Νώντα Χαλδούπη

Η νέα τακτική του Μεγάρου Μαξίμου στη σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση απέχει παρασάγγας από την αρχική, σχεδόν βίαιη αντίδραση της περασμένης εβδομάδας στην απόφαση του ΣτΕ να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά. Στόχος πλέον δεν είναι η κλιμάκωση της έντασης, με τρόπο που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε πρόωρες εκλογές, καθώς αυτό θα εξυπηρετούσε μάλλον τις επιδιώξεις του Κ. Μητσοτάκη, παρά την κυβερνητική στρατηγική.

Το πιο ενδιαφέρον, ίσως, στοιχείο της νέας τακτικής του Μαξίμου δεν είναι η εσπευσμένη απόσυρση της «θορυβώδους» υποψηφιότητας Πολύδωρα για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ.

Κόστος, ρίσκο, ανταγωνισμός

Είναι το «πόκερ» που παίζει με την εξαγγελία-βόμβα για άμεση κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα δίνει στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης τη δυνατότητα να εκδώσει έναντι ετήσιου "ενοικίου" αρκετών εκατομμυρίων ευρώ προσωρινές "βεβαιώσεις λειτουργίας", σε κανάλια που ήδη εκπέμπουν ή πρόκειται να εκπέμψουν, εφόσον εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος Παππά.

Αυτή η ρύθμιση, για τη συνταγματικότητα της οποίας εκφράζονται έντονες αμφισβητήσεις, στο βαθμό που η ΓΓΕ θα μπει και πάλι στο πεδίο αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ, προκαλεί δέος στους σταθμούς που ήδη εκπέμπουν, καθώς θα επιβαρυνθούν με ένα σημαντικό πρόσθετο κόστος λειτουργίας, ενώ θα έχουν τον κίνδυνο να δουν νέους «παίκτες» να εισέρχονται χωρίς εμπόδια σε μια απελπιστικά συρρικνωμένη αγορά.

Ενώ αρχικά είχε αναγγελθεί ότι η ρύθμιση αυτή θα κατετίθετο στη Βουλή αμέσως μόλις διαπιστωνόταν αδιέξοδο στις διεργασίες για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, η κυβέρνηση προτίμησε να μην την καταθέσει, παρότι απέβη άκαρπη και η χθεσινή προσπάθεια συγκρότησης του Συμβουλίου.

Στη Βουλή κατατέθηκε, λίγα λεπτά πριν αρχίσουν οι εργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων, μόνο η ολιγόλογη τροπολογία για την «αναστολή» (και όχι «κατάργηση») της ισχύος του άρθρου 2Α του νόμου Παππά, το οποίο κρίθηκε αντισυνταγματικό από το ΣτΕ.

Η προσωρινή ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, μετά τις χθεσινές εξελίξεις, δεν είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης, αλλά αφήνεται να επικρέμαται ως απειλή για την αξιωματική αντιπολίτευση, στην περίπτωση που συνεχίσει να μπλοκάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Οπως εκτιμούν πλέον στην κυβέρνηση, οι χθεσινές εξελίξεις στη Διάσκεψη των Προέδρων, μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας Πολύδωρα και την κατάθεση της τροπολογίας για το άρθρο 2Α, φέρνουν πιο κοντά από κάθε άλλη φορά τη συγκρότηση του ΕΣΡ, που εάν γίνει πραγματικότητα θα εξαλείψει την αναγκαιότητα προσωρινών ρυθμίσεων.

Επιτυχείς ελιγμοί 

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης και του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ακόμη και με την απόσυρση της υποψηφιότητας Πολύδωρα, έσπασαν για πρώτη φορά την απομόνωση των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στις διεργασίες για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Υπέρ της λύσης Μορώνη, που τελικά προτάθηκε, τάχθηκαν χθες το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, με αποτέλεσμα να μεταφέρεται πλέον η πολιτική πίεση στην απομονωμένη ΝΔ, προκειμένου να αλλάξει στάση (ψήφισε «παρών»), ώστε να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

 Στριμωγμένη η ΝΔ

Με αυτά τα δεδομένα, την Πέμπτη θα γίνει νέα συνεδρίαση  της Διάσκεψης των Προέδρων, που θα είναι αρκετά δύσκολη για την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς δεν θα έχει την ευχέρεια, από κοινού με τα υπόλοιπα κόμματα, να σταματήσει τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Αν το κάνει χωρίς πολιτικές συμμαχίες, θα δεχθεί εύλογα επικρίσεις ότι μπλοκάρει μια σημαντική θεσμική διαδικασία για να εξυπηρετήσει κομματικές επιδιώξεις, ενώ θα αποδοθούν από την κυβέρνηση στη ΝΔ ευθύνες για όσα θα ακολουθήσουν, εάν η αποτυχία συγκρότησης του ΕΣΡ οδηγήσει σε προσωρινή ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου από την ΓΓΕ.

Εάν ευοδωθούν οι προσπάθειες συγκρότησης του ΕΣΡ, η κυβέρνηση θα επανέλθει ύστερα από δύο μήνες στο εγχείρημα της αναμόρφωσης του τηλεοπτικού τοπίου.

Ο κ. Βούτσης τόνισε χθες ότι έχει ενημερωθεί αρμοδίως πώς σε δύο μήνες θα έχει δημοσιευθεί η απόφαση του ΣτΕ, ώστε να είναι δυνατή και η αναμόρφωση του νόμου Παππά, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Δικαστηρίου. Με το νέο νόμο θα ξεκαθαρίσουν οι κανόνες για να διενεργηθεί την Ανοιξη νέος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, που πιθανότατα θα είναι περισσότερες από τέσσερις.

Την ευθύνη για τη διενέργεια του πλειοδοτικού διαγωνισμού, τον οποίο δεν αναμένεται να υποδεχθούν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό οι καναλάρχες, θα έχει το ΕΣΡ.

Αξιολόγηση, ένταξη στο QE

Μέχρι τον επόμενο... πόλεμο για τα κανάλια, η κυβέρνηση έχει άλλα... ψάρια να ψήσει. Είναι θέμα χρόνου η ανακοίνωση του δομικού- όπως έχει προαναγγελθεί ανασχηματισμού.

Το νέο σχήμα θα αφοσιωθεί στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, καθώς μένει μόνο ένα δεκαπενθήμερο, μέχρι να επανέλθουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα.

Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να ξεπερασθούν με εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις όλες οι σοβαρές διαφωνίες για τα θέματα της ατζέντας της δεύτερης αξιολόγησης, που πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Νοεμβρίου.

Η προθεσμία είναι δεσμευτική, καθώς Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ξεκαθαρίσει ότι με τη δεύτερη αξιολόγηση σε εκκρεμότητα δεν υπάρχει ενδεχόμενο να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις