Πολιτική

DW: Στη σκιά του προσφυγικού οι εκλογές στη Σλοβακία


 Για τον σλοβάκο πρωθυπουργό Φίκο οι πρόσφυγες αποτελούν τη "μεγαλύτερη απειλή". Κι ας ζουν ελάχιστοι στη χώρα. Στις σημερινές εκλογές το κυβερνών κόμμα αναμένεται να πάρει την πρωτιά, όχι όμως και την αυτοδυναμία.

"Προστατεύουμε τη Σλοβακία" γράφουν οι αφίσες του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο. Για τον σλοβάκο πρωθυπουργό ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα προέρχεται από τους "παράνομους πρόσφυγες". Το ζήτημα φαίνεται ότι ενδιαφέρει πολύ τους Σλοβάκους που προσέρχονται σήμερα στις κάλπες. Κι ας έχουν έρθει στη χώρα ελάχιστοι πρόσφυγες. Μόλις 330 πρόσφυγες κατέθεσαν το 2015 αίτηση για άσυλο. Οι αρχές χορήγησαν τελικά άσυλο μόλις σε 8!

Όταν μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα του Νοεμβρίου στο Παρίσι ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε ότι "κάθε μουσουλμάνος θα παρακολουθείται", ήταν σίγουρος ότι είχε στο πλευρό του την πλειοψηφία των 5,4 εκατομμυρίων Σλοβάκων. Περίπου το 80% του πληθυσμού δήλωνε στις δημοσκοπήσεις ότι τάσσεται υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής έναντι των προσφύγων. Έτσι δεν εξέπληξε κανένα ότι ο Ρόμπερτ Φίκο αναφερόταν συνεχώς στο προσφυγικό ζήτημα καθ΄ όλη τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.

Και τα υπόλοιπα κόμματα της χώρας δεν είναι ωστόσο οπωσδήποτε φιλικά προς τους πρόσφυγες. Επιπλέον, η χριστιανοδημοκρατική αντιπολίτευση έχει διασπαστεί σε πολλές μικρά κόμματα. Εκτός από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Ρόμπερτ Φίκο, στις εκλογές "κατεβαίνουν" άλλα 22 κόμματα, από τα οποία τα περισσότερα δεν αναμένεται να υπερπηδήσουν το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδό τους στο κοινοβούλιο.

Το κυβερνών κόμμα Σμερ του Ρόμπερτ Φίκο έχει στο ενεργητικό του σημαντικές επιτυχίες. Η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, το ποσοστό της οποία ξεπέρασε το 2016 το 3%. Μόλις πριν από μερικούς μήνες η αυτοκινητοβιομηχανίες Jaguar και η Land Rover δεσμεύθηκαν να κατασκευάσουν μονάδες παραγωγής στη χώρα. Η Σλοβακία είναι ήδη σήμερα η χώρα με την μεγαλύτερη κατά κεφαλήν παραγωγή αυτοκινήτων παγκοσμίως. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει την ανεργία κάτω από το όριο του 10%.

Παρ΄ όλες τις επιτυχίες, όμως, οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος δεν δείχνουν ευχαριστημένοι από την κυβέρνηση λόγω των ανισοτήτων στην κατανομή του πλούτου στη χώρα. Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι διαφορές μεταξύ της πλούσιας πρωτεύουσας και του φτωχού νότιου και του ανατολικού της τμήματος. Στις οικονομικές ανισότητες έρχονται να προστεθούν οι κινητοποιήσεις εργαζομένων στα νοσοκομεία λόγω μαζικών απολύσεων που έριξαν κατακόρυφα την δημοφιλία του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο. Παράλληλα από τα μέσα του μηνός πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις στα 20 σημαντικότερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. "Οι απεργίες αυτές έκαναν τους ψηφοφόρους των σοσιαλδημοκρατών να συνειδητοποιήσουν ότι δεν ζουν καλύτερα από ό,τι πριν ανέβει ο Ρόμπερτ Φίκο στην εξουσία το 2012", λέει ο Πάβελ Χάουλικ από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων MVK, προσθέτοντας ότι "προσφυγικό δεν αρκεί για να πείσει τους ψηφοφόρους".

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πάντως βλέπουν νίκη του κυβερνώντος κόμματος και μάλιστα με διαφορά. Για να σχηματίσει ωστόσο κυβέρνηση το Σμερ θα αναγκαστεί να αναζητήσει εταίρο διότι, όπως όλα δείχνουν, ο Ρόμπερτ Φίκο δεν θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις σημερινές εκλογές.