Ελλάδα

Drones κατά του δάκου στους ελαιώνες της Κρήτης


Τα drones επιστρατεύονται για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των δολωματικών ψεκασμών κατά του δάκου στην Κρήτη.

Περιφέρεια Κρήτης και το ΕΛΜΕΠΑ θα πραγματοποιήσουν ερευνητικό προγράμμα με τίτλο: «Πιλοτική εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών με σύστημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους (ΣμηΕΑ- DRONE) -ΕΞΑΡΧΟΣ 2021» Τη σύμβαση για το έργο συνυπέγραψαν ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ Νίκος Κατσαράκης.

Σκοπός του έργου «ΕΞΑΡΧΟΣ 2021» είναι η εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της χρήσης ΣμηΕΑ - Drone, (Συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών - Unmanned Aerial Systems/UAS) στην εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς σε ελαιώνες ποικίλης μορφολογίας συγκριτικά με τους ψεκασμούς από τα συνεργία δακοκτονίας.

Η εκτίμηση της αποτελεσματικότητας θα γίνει σε πολλά επίπεδα και σε σχέση με τις επιδράσεις στο αγροοικοσύστημα.

Ο προϋπολογισμός της σύμβασης είναι 50.000 ευρώ. Στόχος της συνεργασίας Περιφέρειας με το ΕΛΜΕΠΑ, είναι η βελτίωση, ο εξορθολογισμός και η αναδιάρθρωση της εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας, με γνώμονα τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και υιοθετώντας τις διαθέσιμες νέες τεχνολογίες ακριβείας.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Κρήτης: «Αναμφισβήτητα μια από τις σημαντικές αδυναμίες του συστήματος εφαρμογής των δολωματικών ψεκασμών είναι η ανέφικτη σε πολλές περιπτώσεις, προσέγγιση του γεωργικού ελκυστήρα σε επικλινείς και δυσπρόσιτους ελαιώνες. Πιθανή εναλλακτική λύση στο παραπάνω πρόβλημα είναι η χρήση ΣμηΕΑ».

Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) προτίθεται να διερευνήσει και να αξιολογήσει αυτές τις σύγχρονες και πρωτοποριακές λύσεις με στόχο την προστασία της παραγωγής και την ποιοτική βελτίωση του κρητικού ελαιόλαδου. Η εφαρμογή του έργου «ΕΞΑΡΧΟΣ 2021» θα πραγματοποιηθεί σε δυσπρόσιτους και επικλινείς ελαιώνες των Περιφερειακών Ενοτήτων Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου, με την κάλυψη τουλάχιστον 600 ελαιόδεντρων ανά επέμβαση και ανά περιοχή.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης, από την υλοποίηση του ερευνητικού έργου θα συλλεχθούν ικανά στοιχεία σχετικά με τη χρήση ΣμηΕΑ στο πρόγραμμα δακοκτονίας, για την μελλοντική έγκριση χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας που θα διασφαλίζουν την ελεγχόμενη και καταγεγραμμένη εφαρμογή των επεμβάσεων του προγράμματος δακοκτονίας στις πιο δύσκολες και ιδιαίτερες περιπτώσεις. Είναι κρίσιμης σημασίας η κατάρτιση μιας επιστημονικά τεκμηριωμένης θέσης, που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τον εκσυγχρονισμό της κείμενης νομοθεσίας, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διαβαστε επισης