Οικονομία

Δραστικές λύσεις για τα "κόκκινα" δάνεια ζητά το ΤΧΣ


Την άποψη πως "τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ο πλέον επιβαρυντικός παράγοντας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, και όσες περισσότερες προτάσεις για την αντιμετώπισή του τίθενται υπό εξέταση, τόσο το καλύτερο", εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Μάρτιν Τσούρντα, στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Συγκεκριμένα, ο Τσούρντα τόνισε: "Με τις πωλήσεις χαρτοφυλακίου και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δεν ήρθαν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Χρειάζονται πιο ριζικές λύσεις, διαφορετικά η μη ικανοποιητική κατάσταση θα συνεχιστεί για πολύ καιρό", συμπληρώνοντας ότι "τα κόκκινα δάνεια έχουν περιοριστεί στα 88,6 δισεκατομμύρια τον Ιούνιο του 2018 από 107,2 δισ. που ήταν το ιστορικό υψηλό και στόχος είναι να μειωθούν κάτω από το 10% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου, προκειμένου οι τράπεζες να μπορούν να δανείζουν ξανά χρήματα".

Παράλληλα, ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, πως οι τράπεζες θα πρέπει να επανεξετάσουν τα προϊόντα και την διάρθρωσή τους στη σχετικά μικρή αγορά της Ελλάδας, προωθώντας μείωση του κόστους, νέα προϊόντα στην λιανική τραπεζική, εξειδίκευση στη χονδρική και επιτάχυνση της ψηφιοποίησης με εκπαίδευση και των πελατών στο νέο μοντέλο, προσθέτοντας ότι είναι αργά για την εφαρμογή μιας λύσης τύπου κλασικής bad bank, κάτι που μπορούσε να γίνει πριν από 5 χρόνια, διευκρινίζοντας όμως πως η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος διαφοροποιείται από το μοντέλο αυτό.

"Το μέλλον για τις τράπεζες δεν είναι εύκολο, αλλά είμαστε εδώ να βοηθήσουμε να σταθούν και πάλι στα πόδια τους" κατέληξε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ.