Πολιτική

Δραματική έκκληση Μουζάλα: Περισσότερους χώρους για τους πρόσφυγες


Δραματική έκκληση προς τους δημάρχους απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας ζητώντας ακόμη περισσότερους χώρους για να φιλοξενηθούν προσωρινά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας μετά το κλείσιμο των συνόρων από την ΠΓΔΜ. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι περίπου 26.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στην Ελλάδα, ενώ πάνω από 10.000 άνθρωποι παραμένουν στην Ειδομένη παρά τις αντίξοες συνθήκες και παρά το γεγονός ότι η ροή στην ΠΓΔΜ γίνεται με το σταγονόμετρο. Ο κ. Μουζάλας μιλώντας στη χθεσινή  έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) για το προσφυγικό τόνισε πως στο εξής πρέπει να θεωρούμε ότι το πέρασμα στην Ειδομένη έχει κλείσει.

Ο κ. Μουζάλας ενημέρωσε τους δημάρχους ότι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά και όσοι θα έρθουν στα νησιά τις επόμενες ημέρες, θα παραμείνουν στη χώρα έως ότου ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Εντός της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων, ο αναπληρωτής υπουργός σύμφωνα με πληροφορίες, εκτίμησε ότι ο χρόνος παραμονής τους στη χώρα μπορεί να φτάσει και τα τρία χρόνια.

Ο κ. Μουζάλας δημόσια αρνήθηκε να προσδιορίσει το χρονικό διάστημα παραμονής των προσφύγων στην Ελλάδα. Επισήμανε, πάντως, ότι σε πρώτο χρόνο θα μεταβούν σε προσωρινές δομές και «σε δεύτερο χρόνο θα εξετάσουμε σε ποιους χώρους θα μεταβούν αυτοί που θα παραμείνουν περισσότερο στη χώρα προκειμένου να μετεγκατασταθούν και σε ποιους κλειστούς χώρους θα μεταβούν όσοι πρόκειται να επαναπροωθηθούν».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του αναπλ. υπουργού Εξωτερικών Ν. Ξυδάκη ότι οι πρόσφυγες θα βοηθήσουν στο δημογραφικό, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι αυτό είναι ίσως μια άποψη που θα μπορούσε να σταθεί σε επιστημονικό συνέδριο αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες τη χαρακτήρισε «μπούρδα».

Την πρόθεση του Δήμου Αθηναίων να συνδράμει εφόσον το υπουργείο δεσμευθεί ότι «δεν θα υπάρχουν άναρχοι καταυλισμοί σε κεντρικές πλατείες και πάρκα της πόλης» τόνισε ο δήμαρχος Γ. Καμίνης μιλώντας στην ίδια συνεδρίαση. Αφησε, ωστόσο, αιχμές όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης από την κυβέρνηση. «Οι συνεννοήσεις και διευθετήσεις της κυβέρνησης με την τοπική αυτοδιοίκηση, σε εθνικό επίπεδο μόνο μέσω της ΚΕΔΕ μπορούν να επιτευχθούν και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να συμμετέχει η Ενωση στον κεντρικό σχεδιασμό για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος» κατέληξε. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ζήτησε γραπτές δεσμεύσεις «για τον αριθμό των προσφύγων που πρόκειται να φιλοξενηθούν, το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η φιλοξενία και ποιος θα αναλάβει το κόστος».