Πολιτική

Δραγασάκης: Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο ολιστικής ανάπτυξης με βιωσιμότητα και δικαιοσύνη


Για το αναπτυξιακό μέλλον της Ελλάδας μετά τα μνημόνια και τους στόχους της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής μίλησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, απευθύνοντας χαιρετισμό στην 1η Γενική Συνέλευση της «Ελληνικής Παραγωγής -Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, με την έξοδο από τα μνημόνια, η χώρα αποκτά αυξημένους βαθμούς ελευθερίας αλλά αναλαμβάνει και την ευθύνη να πορευθεί με δική της ευθύνη, με το δικό της σχέδιο. «Δημιουργούμε τα δικά μας ταμειακά αποθέματα, τα οποία θα κρατηθούν ως ένα ταμείο σταθεροποίηση και θωράκισης της χώρα σε περίπτωση διεθνών αναταράξεων», σημείωσε.

Παράλληλα, τόνισε πως «οι επιδόσεις της οικονομίας και η πολιτική σταθερότητα που έχουμε επιτύχει και η βελτίωση της εμπιστοσύνης καθιστούν πιθανές, αν όχι βέβαιες, διαδοχικές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, γεγονός που θα επιτρέψει τη μείωση του επενδυτικού ρίσκου, τη μείωση του κόστους χρήματος και την ενίσχυση των επενδύσεων».

«Έπειτα λοιπόν από μια δεκαετία κρίσης μπορούμε να μεταβούμε σε μια δεκαετία ανάπτυξης, μ’ ένα σχέδιο για την Ελλάδα του 2030, που πρέπει να συγκροτήσουμε μαζί, κυβέρνηση, φορείς, κοινωνία», πρόσθεσε ο κ. Δραγασάκης.

Επιπλεόν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε για τον κρίσιμο ρόλο που καλείται να παίξει η νέα Αναπτυξιακή Στρατηγική.

«Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα, λοιπόν, είναι ένα σχέδιο ολιστικής ανάπτυξης με βιωσιμότητα και δικαιοσύνη», υπογράμμισε παρουσιάζοντας τις τρεις διαστάσεις της ολιστικότητας:

  • Η οικονομική
  • Η οικολογική:  το παράδειγμα του ενεργειακού μετασχηματισμού
  • Η κοινωνική:  οι ανισότητες εμπόδιο στην ανάπτυξη

Αναφορικά με τη θέση της βιομηχανίας στη νέα Αναπτυξιακή Στρατηγική, ανέφερε ότι πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα τα οποία περιλαμβάνουν:

  • Την ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας μεταξύ κλάδων και τομέων της οικονομίας
  • Την εστίαση σε βασικούς τομείς καινοτομίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας
  • Την ενθάρρυνση της κοινωνικά υπεύθυνης επιχειρηματικότητας καθώς και δυναμικών δικτύων, όπως και άλλων μορφών συνεργασίας μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων