Οικονομία

Δραγασάκης: Τα νέα μέτρα αποτελούν κομμάτι της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής


«Η Ελλάδα εκτός από την αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να προχωρήσει σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο στο πλαίσιο των σύγχρονων προκλήσεων της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και της κλιματικής αλλαγής, τόνισε, στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης μίλησε ακόμη για τις θετικές επιπτώσεις των μέτρων που ανήγγειλε η κυβέρνηση τόσο στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις όσο και στην εσωτερική κατανάλωση, η οποία -όπως είπε- βοηθάει στην ανάκαμψη.

«Τα μέτρα πολιτικής που ανακοινώθηκαν και το νέο μείγμα πολιτικής που διαμορφώνεται δεν είναι "ξεκομμένα" από το συνολικό σχεδιασμό μας, αλλά αντίθετα αποτελούν συστατικό κομμάτι της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Πρόκειται λοιπόν για μέτρα που συμπληρώνουν εκείνα που ανακοινώθηκαν στην περυσινή ΔΕΘ και τα οποία και υλοποιούνται ήδη, εντάσσονται δε και ενισχύουν το ευρύτερο αναπτυξιακό πλαίσιο και τις κατευθύνσεις της αναπτυξιακής στρατηγικής. Πρόκειται λοιπόν για ένα νέο μίγμα πολιτικής στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, που το καθιστούν εφικτό οι δυνατότητες που δημιουργήσαμε εμείς οι ίδιοι. Αλλά πρόκειται και για μια δικαίωση της πολιτικής που κάναμε και επιδιώξαμε, δηλαδή μια έξοδο από τα μνημόνια με στήριγμα τα αποθέματα ρευστότητας και τη συνετή δημοσιονομική πολιτική, και όχι μέσω της ειδικής πιστοληπτικής γραμμής και μνημονίων διαρκείας που άλλοι συνιστούσαν».

Ο κ. Δραγασάκης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί ένα σύνολο νέου τύπου μεταρρυθμίσεων, οι οποίες -όπως τόνισε- δεν δημιουργούν λιτότητα αλλά δημιουργούν ανάπτυξη, επιλύουν προβλήματα, επιταχύνουν τη λειτουργία της δικαιοσύνης και απλουστεύουν τη διαδικασία αδειοδότησης επιχειρήσεων.

Αναφερόμενος στους δημοσιονομικούς στόχους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε ότι οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαβλέπουν ότι η Ελλάδα θα πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους και για το 2019 και το 2020 χωρίς πρόσθετα μέτρα. «Αυτό ισχύει και για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου. Εμείς εκτιμούμε ότι με την επιτάχυνση της ανάκαμψης που θα έχουμε, όχι μόνο δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα αλλά αντίθετα να έχουμε και άλλα μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης και ανάκαμψης», κατέληξε.