Πολιτική

Δραγασάκης: Οι αλλαγές για την προσέλκυση επενδύσεων


Σαρωτικές αλλαγές στο πλαίσιο των ιδιωτικών και των δημοσίων επενδύσεων προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, ενώ διαμήνυσε πως το μνημόνιο τελειώνει, παρά τις αντιδράσεις ορισμένων στο εσωτερικό.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο πλαίσιο του αναπτυξιακού συνεδρίου του ΣΕΒ, ο κ. Δραγασάκης αποκάλυψε ορισμένα από τα σχέδια της κυβέρνησης που εντάσσονται στο μεταμνημονιακό αναπτυξιακό σχέδιο τονίζοντας ότι για τη διευκόλυνση των επενδύσεων δρομολογούνται παρεμβάσεις τόσο σε θεσμικό, όσο και σε χρηματοδοτικό επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν αλλαγές:

1. Στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

2. Στην απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων.

3. Στον νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις, ώστε να διαμορφωθεί ένα ελκυστικότερο πλαίσιο.

4. Στο πλαίσιο για τις ενδοομιλικές συναλλαγές.

5. Στην επέκταση της «Χρυσής Βίζας».

Αναφορικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία, αναφέρθηκε στη δραστηριοποίηση του Εqui Fund, την πρόσφατη συμφωνία του ΤΑΝΕΟ με την Mubadala και προανήγγειλε την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΣΕΒ, Θεόδ. Φέσσα για το αν η Ελλάδα πείθει ότι η για την φιλοεπενδυτική της πολιτική, τόνισε ότι «δεν έχουμε κερδίσει ακόμα το στοίχημα ότι η Ελλάδα είναι επενδυτικός προορισμός, αλλά με τις πρωτοβουλίες καθημερινά βελτιώνουμε τις συνθήκες»  και αναφέρθηκε στο παράδειγμα του τουρισμού, ο οποίος αυξάνεται γεωμετρικά τα τελευταία χρόνια.

Αναφερόμενος στις ξένες επενδύσεις υπογράμμισε ότι «είναι κρίσιμες οι ξένες επενδύσεις, στο βαθμό που θα κινητοποιήσουν τις εγχώριες επενδύσεις» και συμπλήρωσε ότι «καμία χώρα δεν βγήκε από την κρίση μόνο με τις ξένες ή τις εθνικές επενδύσεις».

Επίσης τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, ενώ τόνισε πως οι νυν και οι υποψήφιοι επενδυτές να προσεγγίσουν τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι το αναπτυξιακό σχέδιο βρίσκεται σε συζήτηση με τους εταίρους, λέγοντας ότι θα ακολουθήσει διαβούλευση και στο εσωτερικό. Πρόκειται όπως είπε, για ένα κείμενο που θα αποτελέσει τη βάση συνεννόησης με τους θεσμούς και θα είναι γνωστό σε όλους, προκειμένου και οι αγορές να υπολογίσουν τα ρίσκα και ο ελληνικός λαός να γνωρίζει τι υποχρεώσεις έχουμε. "Αν για παράδειγμα αποφασίσουμε να αυξήσουμε τον βασικό μισθό ή να επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, θα πρέπει να το καταγράψουμε εκεί. Το πρώτο κεφάλαιο του αναπτυξιακού σχεδίου είναι η δημοσιονομική πορεία που πρέπει να διαφυλαχθεί, κάτι που όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε στο μέλλον να διαπραγματευτούμε τα πλεονάσματα.

Για τη φορολογική πολιτική, το δημοσιονομικό πλαίσιο αναμένεται σε ορίζοντα ενός μήνα, ωστόσο εκτιμάται ότι θα υπάρχει χώρος 3-3,5 δισ. ευρώ που θα συζητήσουμε πώς θα χρησιμοποιηθεί. Στο σχέδιο θα περιλαμβάνονται οι στόχοι και τα μέσα για την ανάπτυξη με αλλαγή του αναπτυξιακού υποδείγματος και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, καθώς και ο τρόπος υλοποίησης του σχεδίου".

Σε ερώτηση για το ύψος του στόχου των επενδύσεων, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε χειροκροτούμενος απ' το ακροατήριο, ότι "είμαστε ρεαλιστές και έχουμε ξεπεράσει το στάδιο της βουλησιαρχίας", θέτοντας τον πήχη στα 22 δισεκατομμύρια και καλώντας τα μέλη του ΣΕΒ να πείσουν τους ξένους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα ώστε να ξεπεράσουμε και το στόχο των 36 δισ. που θέτει ο Σύνδεσμος.

Το μνημόνιο τελειώνει

Δεν υπάρχει θέμα παράτασης του μνημονίου, δεν τίθεται θέμα προληπτικής πιστωτικής γραμμής, τόνισε ο κ. Δραγασάκης, αναφερόμενος στις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και στη συζητήση που έχει ανοίξει για το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Όπως παρατήρησε, παράταση του μνημονίου ή μια προληπτική γραμμή θα επανέφερε το ελληνικό ζήτημα στα κοινοβούλια της Γερμανίας και άλλων χωρών και είναι κάτι που δεν το θέλουμε ούτε εμείς ούτε οι εταίροι.

«Προχωράμε στο ίδιο μοντέλο με αυτό που ίσχυσε και για τις υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από προγράμματα» ανάφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Πρόσθεσε ότι «είμαστε στη τελική ευθεία αλλά το νήμα δεν έχει ακόμη κοπεί. Χρειάζεται λοιπόν ψυχραιμία, εγρήγορση, αλλά και αποφασιστικότητα, διότι όσο παράδοξο και αν ακούγεται, υπάρχουν δυνάμεις κυρίως στο εσωτερικό της χώρας  που αντιμετωπίζουν την έξοδο από τα μνημόνια όχι ως μια δυνατότητα για εθνική ανασυγκρότηση, αλλά ως μια απειλή για τα ιδιοτελή τους συμφέροντα και σχέδια. Γι' αυτό και διακινούν κάθε είδους πληροφορία ή εικασία που δημιουργεί σύγχυση και αποπροσανατολισμό από τα καθήκοντα μας».

Εκείνο που τίθεται, συνέχισε ο κ. Δραγασάκης,  είναι να έχουμε το δικό μας σχέδιο, για να πορευτούμε μετά τα μνημόνια και την επιτροπεία με τη δίκη μας ευθύνη. Όσο πιο γρήγορα λοιπόν και αποφασιστικά αποδεχτούμε τα νέα δεδομένα, όσο πιο γρήγορα κατανοήσουμε τις νέες συνθήκες, όσο πιο γρήγορα και ουσιαστικά συνειδητοποιήσουμε τις νέες δυνατότητες, αλλά και τις νέες απαιτήσεις και ευθύνες, τόσο πιο ασφαλής και επιτυχής θα είναι η μετάβαση στη νέα μετά-μνημονική πραγματικότητα.