Οικονομία

Δραγασάκης: Ο τουρισμός βασικός μοχλός ανασυγκρότησης


Την άποψη ότι ο τουρισμός και ο αγροδιατροφικός τομέας μπορούν να καταστούν βασικοί μοχλοί οικονομικής ανασυγκρότησης και της παραγωγικής βάσης, διατύπωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, από το βήμα του φόρουμ Αγροδιατροφής, που άνοιξε τις εργασίες του στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Ο κ.Δραγασάκης υπογράμμισε ότι η διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με την τουριστική βιομηχανία θα επιφέρει σημαντικά οφέλη κια θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, στη μεταμνημονιακή εποχή.

Οπως είπε μια τέτοια διασύνδεση μπορεί να επιφέρει αλλαγή του τουριστικού προτύπου, αύξηση των θέσεων εργασίας, ανάδειξη νέων προϊόντων, αύξηση εξαγωγών και εν τέλει θα οδηγήσει στην ανασυγκρότηση της χώρας. «Θέλουμε ο τουρισμός να παίξει το ρόλο που είχε παίξει η οικοδομή στο παρελθόν» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης συμπληρώνοντας ότι το πλέγμα δράσεων που θα δημιουργηθεί θα δώσει στον τουρισμό τη δυναμική ώστε να γίνει η ατμομηχανή της ανάπτυξης.

«Θέλουμε να συνδέσουμε παραγωγικά τον πιο δυναμικά αναπτυσσόμενο τομέα της οικονομίας μας - τον τουρισμό - με την αγροτική παραγωγή, τη μεταποίηση, τον πολιτισμό και να αναπτύξουμε συνέργειες μεταξύ τους. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα παραγωγικών δραστηριοτήτων που να μπορέσει να λειτουργήσει ως ένας από τους leaders ή τις ατμομηχανές της οικονομικής ανόρθωσης. Να παίξει δηλαδή, κατά κάποιον τρόπο, το ρόλο που έπαιξε η οικοδομή κατά τις προηγούμενες δεκαετίες είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ειδικότερα σε ότι αφορά στον τουρισμό είπε ότι ο τουρισμός μπορεί, με τον τρόπο αυτόν, να λειτουργήσει ως μοχλός ανασυγκρότησης της οικονομίας και στήριξης της αγροτικής και μεταποιητικής παραγωγής, τόσο με την αύξηση της κατανάλωσης εγχωρίως παραγόμενων αγαθών όσο και με τη διεθνή προβολή ποιοτικών ελληνικών προϊόντων.

Η διασύνδεση κυρίως του αγροδιατροφικού τομέα, που αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής, με το τουριστικό προϊόν της χώρας αλλά και με άλλους επιμέρους κλάδους της μεταποίησης μπορεί να επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη (έμμεσες εξαγωγές, αύξηση της παραγωγής, δημιουργία δικτύων και άλλων συνεργατικών σχημάτων, αλλαγή του τουριστικού προτύπου κ.ά.) όπως και να δημιουργήσει νέες δυναμικές και σταθερές θέσεις εργασίας. Τέλος, είπε, αυτή η διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό και την εξωστρέφεια θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για την ποιοτική αναβάθμιση, την τυποποίηση και την πιστοποίηση της εγχώριας παραγωγής.

Άλλες χώρες το κατέφεραν

Στο ερώτημα κατά πόσο είναι εφικτά όλα αυτά, υπογράμμισε ότι «έχει γίνει και αλλού. Η Γαλλία, αρχικά, στη συνέχεια η Ιταλία αλλά και η Ισπανία και άλλες χώρες έχουν επιτύχει να συνδέσουν τον τουρισμό με την εγχώρια παραγωγή και την εθνική γαστρονομία. Σε ορισμένες από τις χώρες αυτές η τουριστική κατανάλωση στηρίζεται στην εγχώρια παραγωγή σε ποσοστό  που υπερβαίνει το 70%-75%».

Εξάλλου είπε ότι και στη χώρα μας, που έχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης σε αυτό το πεδίο, υπάρχουν αυξανόμενα θετικά παραδείγματα που πιστοποιούν ότι με την κατάλληλη πολιτική και τις αναγκαίες συνέργειες μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Σημειώνεται  ότι  δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ξεκινήσει από διάφορους φορείς, όπως το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, το Επιμελητήριο Κρήτης, κ.ά.

Τα βήματα και τα πεδία παρέμβασης προς αυτήν την κατεύθυνση, σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη είναι:

- Τυποποίηση - πιστοποίηση

- Agrologistics και άλλες υποδομές

- Ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης και χρηματοδοτικών σχημάτων

- Εκπαίδευση και κατάρτιση

- Ενίσχυση και συντονισμός ελέγχων