Πολιτική

Δραγασάκης: Να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, «όλα ανοιχτά» για προσφυγικό


Για όλα τα κρίσιμα ζητήματα μίλησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, Γιάννης Δραγασάκης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το προσφυγικό και όπως είπε χαρακτηριστικά:  "Πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα". Συγκεκριμένα, διατύπωσε την άποψη πως το προσφυγικό αποτελεί το κορυφαίο πρόβλημα της εποχής μας σημειώνοντας πως είτε η Ευρώπη θα το αντιμετωπίσει συλλογικά είτε ο καθένας θα το αντιμετωπίσει ξεχωριστά, με ανεξέλγκτες ίσως συνέπειες. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε επίσης και για την αξιολόγηση, που πρέπει -όπως είπε- να ολοκληρωθεί άμεσα. Δεν έλειψε από την πλευρά του να εξαπολύσει βολές κατά του ΔΝΤ και τα εμπόδια που φέρνει ώστε να ολοκληρωθεί η διαπραμάτευση.

«Στον 6ο χρόνο των μνημονίων, κάποιοι ανακάλυψαν ότι απαιτούνται και νέα μέτρα συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ. Γιατί να την θεωρήσουμε υπεύθυνη στάση αυτή;», ανάφερε χαρακτηριστικά, «δείχνοντας» ανοικτά τον Πολ Τόμσεν. «Έχουμε αναλάβει την υποχρέωση να λάβουμε μέτρα που να αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ για να επιτύχουμε πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018. Αυτό θα το κάνουμε όπως, θα λάβουμε και τα μέτρα για την κάλυψη των όποιων κενών παρουσιαστούν», ανέφερε συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν ανοικτά ζητήματα κυρίως με τα έσοδα από τους φόρους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ αλλά και με τις αμυντικές δαπάνες (σ.σ βάσει μνημονίου οι δαπανές του υπουργείου Άμυνας θα πρέπει να περιοριστούν κατά 500 εκατ. ευρώ μέσα στο 2016). Αυτό το «κενό» το προσδιόρισε περίπου στα 600-700 εκατ. ευρώ. «Και για το θέμα έχουμε βρει λύσεις» υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, η προσφυγική κρίση καθιστά, επίσης, αναγκαία την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και ιδιαίτερα την υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος. Αφορμούμενος ενδεχομένως από τη σφοδρή αντίδραση των δανειστών, ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι πρόκειται απλά για δράσεις που θα γίνονται παράλληλα με το μνημόνιο, για δράσεις που είναι αναγκαίες ανεξάρτητα από το αν περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους δανειστές.

Αναφορικά με το Αγροτικό, ο κ. Δραγασάκης δικαιολόγησε τις διαμαρτυρίες τους και έδειξε να κατανοεί τα προβλήματα τα οποία έχουν. Από την άλλη πλευρά όμως καυτηρίασε μερίδα αυτών και την δυσφορία ορισμένων φορέων επιχειρηματικότητας όταν αντιλαμβάνονται ότι τα προνόμια τελείωσαν και η δικαιοσύνη θα λειτουργεί ανεξάρτητα.

Στα θετικά ανέφερε πως αναδύεται μια νέα επιχειρηματικότητα, κυρίως από νέους. Αλλά και κορυφαίες εργοδοτικές ενώσεις είναι σε σχέση δημιουργικού διαλόγου με την κυβέρνηση για τα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας.