Πολιτική

Δραγασάκης: Αδιανόητο να υπάρχει Έλληνας που θέλει παράταση του μνημονίου


Η πιστοληπτική γραμμή στήριξης, που πρότεινε ο διοικητής της ΤτΕ, σημαίνει μνημόνιο, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ενώ έντονες, επώνυμες και συντονισμένες είναι πλέον οι αντιδράσεις, στη σύσταση του Γιάννη Στουρνάρα, για «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης», μετά την έξοδο από το μνημόνιο, τον Αύγουστο του 2018.

Εκτός του Γιάννη Δραγασάκη, οξεία κριτική άσκησαν, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και αναπλ. υπουργός Υγείας Παύλος Πολλάκης.

Οι σημερινές εξελίξεις, καταδεικνύουν ότι η αυτή τη φορά η κόντρα της κυβέρνησης με τον Γιάννη Στουρνάρα, με αφορμή παρεμβάσεις του τελευταίου, θα έχει και συνέχεια και θα κλιμακωθεί, όπως αποκάλυψε το Σin.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, αμέσως μετά την έκδοση της Έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ σε non paper του Μ. Μαξίμου που κυκλοφόρησε αναφέρεται «επειδή ένας αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών τότε και μία αποτυχημένη κυβέρνηση είχαν θέσει ως βέλτιστη εκδοχή όχι την έξοδο στις αγορές με ευνοϊκά επιτόκια, αλλά τη γραμμή στήριξης, δεν σημαίνει ότι μία πετυχημένη κυβέρνηση δε θα τα καταφέρει πολύ καλύτερα. Ήδη, όλες οι ενδείξεις αυτό αποδεικνύουν».

Δραγασάκης: Αδιανόητο 

«Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχει Έλληνας που θέλει να παραταθεί αυτό το καθεστώς του μνημονίου» τόνισε με έμφαση ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο 24/7 και υπογράμμισε ότι «η πιστοληπτική γραμμή στήριξης, που προτείνει ο κ. Στουρνάρας, σημαίνει μνημόνιο, καθώς θα τίθενται όροι για την εκταμίευση».

Ο αντιπρόεδρος πρόσθεσε ότι η χώρα έχει πολιτική καθαρής εξόδου στις αγορές, με "σφραγίδα" του Eurogroup, ενώ χαρακτήρισε πάντως την πρόταση «προσωπική άποψη Στουρνάρα».

Υπενθύμισε επίσης ότι η χώρα έχει πολιτική για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, η οποία έχει τη "σφραγίδα" του Eurogroup και αφορά στην έξοδο της χώρας στις αγορές κατά το πρότυπο της Πορτογαλίας, με ένα απόθεμα κεφαλαίων το οποίο θα έχει η Ελλάδα ως πρόσθετη εγγύηση ώστε εάν υπάρξει πχ αναταραχή στις αγορές λόγω εξωγενών γεγονότων, η χώρα να μη μείνει χωρίς χρηματοδότηση.

"Η χώρα έχει πολιτική που μας βγάζει από τα μνημόνια, είναι η πιο συμφέρουσα για το λαό, έχει δοκιμαστεί στην Πορτογαλία και έχει την έγκριση των δανειστών" κατέληξε ο κ. Δραγασάκης, σημειώνοντας: "Ό,τι άλλο, ας το κρίνει κανείς όπως θέλει, είναι μία άποψη".

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε άλλωστε τη συγκεκριμένη πρόταση για πιστοληπτική γραμμή στήριξης "προσωπική άποψη" του κ. Στουρνάρα, αναφέροντας ότι δεν περιλαμβάνεται στην έκθεση της ΤτΕ, αλλά στην εισαγωγή της έκθεσης που υπογράφει προσωπικά ο διοικητής της, καθώς και ότι εάν η ΤτΕ ως θεσμός, τα όργανα της δηλαδή, είχαν αυτή την άποψη, θα μπορούσαν έστω και εκ των υστέρων (δηλαδή μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού) να την επικοινωνήσουν στην κυβέρνηση, κάτι ωστόσο που δεν έγινε.

«Θετικό που έφυγε από το ΥΠΟΙΚ»

«Ο κ. Στουρνάρας έχει βαλθεί να μας πείσει ότι το μόνο θετικό από την τοποθέτησή του στη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας είναι το γεγονός ότι έφυγε από το υπουργείο Οικονομικών», δήλωσε  ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής «ο ελληνικός λαός μπορεί να προχωρήσει αισιόδοξα και όχι όπως εκτιμούν κάποιοι, όπως ο κ. Στουρνάρας ο οποίος έχει βαλθεί να μας πείσει ότι το μόνο θετικό από την τοποθέτησή του στη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας είναι το γεγονός ότι έφυγε από το υπουργείο Οικονομικών, διότι όσο ήταν χάσαμε γύρω στις 150.000 θέσεις εργασίας».

Αναφερόμενος στον επικείμενο διαγωνισμό για τα τηλεοπτικά κανάλια ο κ. Παππάς δήλωσε «πολύ φοβάμαι ότι έχουμε ξανά την υποχρέωση για να συζητήσουμε για ένα θέμα που άπτεται του success story της διακυβέρνησης Σαμαρά, το οποίο έρχεται και επανέρχεται. Είναι το τηλεοπτικό success story, μιλάμε για την απόλυτη βύθιση των ιδεών ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να είναι επαρκής, όταν μιλάμε για την ανάπτυξη των μεγάλων δικτύων» σημείωσε συγκεκριμένα ο Νίκος Παππάς για να προσθέσει:

«Η υποταγή της πολιτείας στα συμφέροντα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ανέπτυξε το δίκτυο εκεί που υπάρχει εμπορική ενδιαφέρον και εκεί όπου δεν υπήρχε ιδιωτικό ενδιαφέρον, μετακύλησε το κόστος στο δημόσιο, είτε στους πολίτες, είτε στους δήμους, είτε δεν ξέρω που. Θέλω να σας καλέσω, αυτή την πραγματικότητα να την αναγνωρίσετε, αλλιώς θα πορευτούμε με αυτές τις κορυφαίες διαφωνίες στην πολιτική ζωή που θα δείξουν και στον ελληνικό λαό τι ακριβώς συνέβη τα προηγούμενα χρόνια και με ποιες επιλογές μπορεί να προχωρήσει ο ελληνικός λαός».

Ο Π. Πολλάκης

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης κατά του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

«Αποτυχημένε πρώην, παραιτήσου από αυτό που είσαι νυν, τα μνημόνια τελειώνουν, μην ονειρεύεσαι καινούριο», σημείωσε ο κ. Πολάκης σε ανάρτησή του στο Facebook, αναφερόμενος στον κ. Στουρνάρα.