Κερδισμένες βγαίνουν οι ασθενέστερες οικονομίες της Ευρώπης από το μεγάλο πακέτο των 750 δισ. ευρώ που προτείνει η Κομισιόν για την ανάκαμψη από την κρίση του κορονοϊού. Στην Ελλάδα αντιστοιχούν, σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής, 22,5 δισ. ευρώ δωρεάν χρήματος (επιδοτήσεις), ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 12%, ή στο ύψος των κονδυλίων ενός ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που «διαρρέουν» από τις Βρυξέλλες στα ειδησεογραφικά πρακτορεία, για να συμβιβασθούν οι αντίθετες προτάσεις Γαλλίας - Γερμανίας και των χωρών της λιτότητας (Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία και Σουηδία), όπου η σοβαρότερη διαφορά ήταν το αν θα δοθούν δάνεια στις χώρες ή επιδοτήσεις, η Κομισιόν:
- Ανεβάζει στα 750 δισ. ευρώ (από 500 δισ. προηγουμένως) τα κονδύλια που θα συγκεντρωθούν για το νέο Ταμείο Ανάκαμψης μέσω κοινού δανεισμού, ο οποίος θα γίνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να μείνουν «καθαρά» 500 δισ. ευρώ για την παροχή επιδοτήσεων και άλλα 250 δισ. ευρώ στα κράτη που θα θελήσουν να πάρουν δάνεια.
- Από τα 500 δισ. ευρώ των επιχορηγήσεων, το ένα πέμπτο προορίζεται για την Ιταλία και την Ελλάδα. Για την Ελλάδα το ποσό φθάνει τα 22,5 δισ. ευρώ και για την Ιταλία τα 81,8 δισ. ευρώ.
- Αυτές οι επιδοτήσεις θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων για την υπέρβαση της κρίσης του κορονοϊού, ενώ θα κατευθυνθούν σημαντικά ποσά και στον τομέα της Υγείας. Θα δοθούν, επίσης, εγγυήσεις από τον προϋπολογισμό για ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων, μέσω της προσωρινής παροχής κεφαλαίων σε βιώσιμες επιχειρήσεις και σε κλάδους στρατηγικής σημασίας.
Το σχέδιο αυτό δεν αποτελεί την τελική εκδοχή του σχεδιασμού για το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού θα πρέπει να συζητηθεί σε μια σύνοδο των ηγετών, τον Ιούνιο, ο χρόνος της οποίας δεν έχει προσδιορισθεί και είναι πιθανό πάλι να ανακύψουν διαφωνίες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το μεγάλο ποσό που προορίζεται να δοθεί με τη μορφή επιδοτήσεων, καθώς το Μπλοκ της Λιτότητας επιμένει ότι όλα τα ποσά πρέπει να δοθούν ως δάνεια.