Ελλάδα

Δωρεάν στοματικό έλεγχο στο Γηροκομείο Μοσχάτου από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Πειραιά


Δωρεάν προληπτικό στοματολογικό έλεγχο σε ηλικιωμένους που φιλοξενούνται στο Φιλανθρωπικό Γηροκομείο Κοινωνική Μέριμνα Μοσχάτου «Διονύσιος Θεοφιλάτος» πραγματοποίησε πριν από λίγες μέρες ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιώς (ΟΣΠ). Οι οδοντίατροι εξέτασαν 22 άπορους ηλικιωμένους και έδωσαν οδηγίες στο υπεύθυνο προσωπικό του Γηροκομείου ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν στη βελτίωση της στοματικής υγείας των ανθρώπων που φιλοξενούνται εκεί.

Τους μοναχικούς ηλικιωμένους συνανθρώπους μας εξέτασαν ο Επίκουρος Καθηγητής Στοματολογίας της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών Κωνσταντίνος Τόσιος και η στοματολόγος Ελένη Καλογήρου, οι οποίοι συμβούλευσαν και τους ίδιους τους ασθενείς για το τι πρέπει να κάνουν προκειμένου να προλάβουν αλλά και να αντιμετωπίσουν την οδοντική τερηδόνα και τις νόσους του περιοδοντίου, την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΔΣ του Γηροκομείου Γεωργία Μακρή ευχαρίστησε τα μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς για τον προληπτικό στοματολογικό έλεγχο στους ηλικιωμένους και τις συμβουλές τους, λέγοντας πως «η φθορά και οι αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία αλλοιώνουν την υγεία του στόματος. Επομένως, η στοματική υγιεινή στην τρίτη ηλικία απαιτεί περισσότερη προσοχή».

Η δράση του ΟΣΠ που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Εργαστηρίου Στοματολογίας της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών (Διευθύντρια Αλεξάνδρα Σκλαβούνου), κρίθηκε απαραίτητη, καθώς, σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Προληπτικής του ΟΣΠ Αγγελική Σεληνίδου, τα άτομα της τρίτης ηλικίας δείχνουν να εγκαταλείπουν τη φροντίδα του στόματός τους. Ούτε ένας στους δέκα ηλικιωμένους δεν επισκέπτεται τον οδοντίατρο για έλεγχο, ενώ, σύμφωνα με μελέτες, μόνο ο ένας στους τρεις ηλικιωμένους βουρτσίζει τακτικά τα δόντια του. Μάλιστα πάνω από τρεις στους δέκα έχουν χάσει δόντια λόγω περιοδοντίτιδας, ενώ λόγω έλλειψης οικονομικής στήριξης από την κοινωνική ασφάλιση μόνο ο ένας στους τρεις προχωρά σε προσθετική εργασία, μη γνωρίζοντας ότι τα δόντια που χάνονται θα πρέπει να αντικαθίσταται οπωσδήποτε γιατί το στόμα απορυθμίζεται.

Η οδοντιατρική φροντίδα αντιμετωπίζεται σήμερα ως δευτερεύον θέμα και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα προγράμματα αγωγής υγείας και ενημέρωσης του κόσμου –πόσο μάλλον της τρίτης ηλικίας- για τη σημασία της στοματικής υγείας. «Το κενό αυτό προσπαθεί να καλύψει με όλες τις δυνάμεις του ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιώς, ο οποίος συνεχίζει και τη νέα χρονιά τις δράσεις του, πραγματοποιώντας δωρεάν ελέγχους σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες» σημειώνει η κα Σεληνίδου, τονίζοντας πως όλες οι αιτήσεις για προληπτικά προγράμματα υλοποιούνται, καθώς έχει δημιουργηθεί ισχυρή κουλτούρα εθελοντισμού και πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλά νοσήματα μπορούν έγκαιρα να εντοπιστούν στο στόμα και με συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα πολλά από αυτά μπορούν να προληφθούν».

«Η σημασία και η συμβολή της στοματικής υγείας στη γενική υγεία και στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων πρέπει να γίνει σε όλους γνωστή, ανεξαρτήτως ηλικίας» υπογραμμίζει ο Επίκουρος Καθηγητής Στοματολογίας Κωνσταντίνος Τόσιος και διευκρινίζει πως «η διατήρηση της στοματικής υγείας συμβάλλει στην απουσία προβλημάτων στοματοπροσωπικού πόνου, στοματικού και φαρυγγικού καρκίνου, καρδιολογικών προβλημάτων, γενετικών νόσων και βλαβών που επηρεάζουν την περιοχή του στόματος και των περιβαλλόντων ιστών».