MEDSin

Δωρεάν κλινική εξέταση διαβητικού ποδιού


Δωρεάν κλινική εξέταση διαβητικού ποδιού και έλεγχο γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης προσφέρει η Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα το Ιατρείο Διαβητικού Ποδιού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη που είναι σήμερα, 14 Νοεμβρίου.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΗ

Η δωρεάν εξέταση θα παρέχεται από τη Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης -κατόπιν ραντεβού- τη Δευτέρα 20/11/2017 και τη Δευτέρα 27/11/2017, από 16:30 έως και 19:30. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 2312315454 , Τετάρτη 15/11 και Πέμπτη 16/11, τις ώρες 10:00-14:00 και 18:00-20:00. Σημειώνεται ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Στόχος της Γενικής Κλινικής είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης του σακχαρώδη διαβήτη, ασθένεια που χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως «ύπουλη» νόσος, καθώς ανακαλύπτεται συνήθως τυχαία, χωρίς να εκδηλώνει συμπτώματα. 

Ο διαβήτης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σημαντικού αριθμού επιπλοκών, όπως π.χ. καρδιαγγειακών νοσημάτων, χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας, μόνιμων βλάβεων του αμφιβληστροειδούς που οδηγούν σε τύφλωση, καθώς και ακρωτηριασμών. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη ξεπερνά  το 1.000.000.

Όπως αναφέρει ο Δρ Χρήστος Μανές, συνεργάτης της κλινικής, παθολόγος με εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη και πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού, σε ό,τι αφορά τους ακρωτηριασμούς που είναι αποτέλεσμα μιας από τις συχνότερες επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη, του διαβητικού ποδιού, σήμερα τείνουν να λάβουν «εφιαλτικές» διαστάσεις. 

«Σε παγκόσμιο επίπεδο πραγματοποιείται ένας ακρωτηριασμός κάτω άκρου κάποιου συνανθρώπου μας κάθε 20 δευτερόλεπτα, ενώ τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν το ένα ή και τα δύο πόδια σε σύγκριση με μη διαβητικά άτομα. Υπολογίζεται ότι ετησίως 1.000.000 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη παγκοσμίως αναγκάζονται να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό ενός άκρου τους. Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται περίπου 3.000 ακρωτηριασμοί κάτω άκρων σε ετήσια βάση», υπογραμμίζει ο κ. Μανές. 

Οι διεθνείς  Οργανισμοί Υγείας (Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη) συνιστούν την οργάνωση της φροντίδας για το διαβητικό πόδι ως το μόνο αποτελεσματικό μέσο μείωσης των ακρωτηριασμών. 

Η οργάνωση αρχίζει από τα προγράμματα πρόληψης σε όλο το διαβητικό πληθυσμό στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και την ίδρυση Ιατρείων Διαβητικού Ποδιού σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσηλευτικά Ιδρύματα. 

Πρόσφατα αποτελέσματα από χώρες όπως η Νορβηγία, η Δανία, η Γερμανία και το Βέλγιο έδειξαν μείωση των ακρωτηριασμών μέχρι και  60% , όταν εφαρμόσθηκαν προγράμματα πρόληψης, κυρίως με την ίδρυση Ιατρείων Διαβητικού Ποδιού.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις