Τα μεσογειακά σύνορα της Ευρώπης παραμένουν «μακράν τα πλέον θανατηφόρα σε όλο τον κόσμο» σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο οποίος επικαλείται μια νέα μελέτη που εξετάζει στοιχεία τεσσάρων δεκαετιών.
Η έρευνα με τίτλο «Τέσσερις Δεκαετίες Διαμεσογειακής Μη Καταγεγραμμένης Μετανάστευσης στην Ευρώπη: Μια επισκόπηση των Στοιχείων», πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Ανάλυσης Δεδομένων Παγκόσμιας Μετανάστευσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ Χόρχε Γκαλίντο.
«Η έκθεση αναφέρει ότι τουλάχιστον 33.761 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή ότι θεωρούνται αγνοούμενοι στη Μεσόγειο από το 2000 έως τις 30 Ιουνίου του 2017», δήλωσε ο Γκαλίντο.
Ο ΔΟΜ ανέφερε επίσης ότι 161.010 μετανάστες και πρόσφυγες εισήλθαν στην Ευρώπη διά θαλάσσης έως τις 24 Νοεμβρίου του 2017, με περίπου το 75% εξ αυτών θα φθάνει στην Ιταλία και τους υπόλοιπους να μοιράζονται μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ισπανίας. Την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καταγράφηκαν 345.831 αφίξεις στην περιοχή.
Ο καθηγητής Φιλίπ Φάρζ του «European University Institute» και συντάκτης της μελέτης δήλωσε ότι ο αριθμός των θανάτων που αναφέρθηκαν τα τελευταία 18 χρόνια πιθανότατα υποεκτιμά την πραγματική κλίμακα της ανθρώπινης τραγωδίας.
Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι ο αριθμός ρεκόρ των θανάτων μεταναστών ίσως έχει αρχίσει να υποχωρεί το 2017, εν μέρει χάρη στη συνεργασία μεταξύ της Ε.Ε και της Τουρκίας, και τώρα της Λιβύης, για την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών.
«Η ανακοπή της μετανάστευσης και η εξάλειψη των θανάτων στη θάλασσα μπορεί να είναι αντιφατικοί στόχοι. Το κλείσιμο των συντομότερων και λιγότερο επικίνδυνων διαδρομών μπορεί να ανοίξει μακρύτερες και πιο επικίνδυνες διαδρομές, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα θανάτων στη θάλασσα», αναφέρει ο καθηγητής Φαρζ στην έκθεση.
Η έκθεση αναλύει, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, την παράνομη μετανάστευση στη Μεσόγειο από τη δεκαετία του 1970. Υπογραμμίζει ότι οι παράτυπες αφίξεις στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί ως απάντηση σε πιο περιοριστικές μεταναστευτικές πολιτικές από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Πρωταρχικά παραδείγματα από την έκθεση είναι η παράτυπη μετανάστευση από τη Βόρεια Αφρική και την Τουρκία στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1970, μετά την απαίτηση για θεωρήσεις εισόδου των προσωρινών εργαζομένων μεταναστών από αυτές τις περιοχές.
Η απουσία νομικών οδών για τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες προκειμένου να ταξιδέψουν στην Ευρώπη και να ζητήσουν άσυλο αύξησε επίσης τις αφίξεις δια θαλάσσης κατά μήκος των διαδρομών της Ανατολικής, Κεντρικής και Δυτικής Μεσογείου, ανέφερε η έκθεση.