Ενώ τα ταμεία παραμένουν ακόμη άδεια και οι υποχρεώσεις συσσωρεύονται, κάποιο φως αρχίζει να φαίνεται στην άκρη του τούνελ για τον ΔΟΛ. Αυτό το μήνυμα στέλνουν οι ιδιοκτήτες του προς πιστωτές και απλήρωτους εργαζόμενους, κερδίζοντας λίγη ακόμη πίστωση χρόνου για να συνεχίσουν την προσπάθεια διάσωσης του ιστορικού εκδοτικού συγκροτήματος. Αν πρόκειται για πραγματικό «φως» ή για… αντικατοπτρισμό, θα φανεί μέσα στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες.
Η τύχη της εταιρείας και το μέλλον των εφημερίδων της («Βήμα», «Νέα») θα εξαρτηθεί πρωτίστως από την έκβαση των διαπραγματεύσεων για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, ή την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών. Αν πραγματοποιηθεί τελικά αυτή η μεταβολή ιδιοκτησιακού status, θα συνδυασθεί με αναδιάρθρωση δανειακών υποχρεώσεων σε συμφωνία με τις τράπεζες.
Με τους προσωπικούς του λογαριασμούς δεσμευμένους, την εταιρεία σε δεινή οικονομική θέση, τις εφημερίδες του να φυλλορροούν κυκλοφοριακά καθώς το κύρος και η αξιοπιστία τους θυσιάζονται καθημερινά στις ανάγκες της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, ο ιδιοκτήτης του ΔΟΛ δεν έχει πολλές επιλογές.
Σκληρός διαπραγματευτής, αλλά...
Συμφωνία με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, ο Σταύρος Ψυχάρης βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με υποψήφιους επενδυτές-εταίρους, οι οποίοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να εισφέρουν κεφάλαια για την αναστήλωση του - προβληματικού πλέον – εκδοτικού συγκροτήματος και να μοιρασθούν το βάρος της προσπάθειας εξυγίανσης.
Από τις ίδιες πηγές επισημαίνεται πάντως ότι το ενδιαφέρον αυτό μένει να μετουσιωθεί σε πράξη και σε δεσμευτικές συμφωνίες για τα ποσά που θα εισφερθούν και με ποιους όρους. Όπως αναφέρεται, την επίτευξη συμφωνίας δυσχεραίνει η στάση του κ. Ψυχάρη, ο οποίος «για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνει τη φήμη του ως σκληρός διαπραγματευτής, προβάλλοντας υπερβολικές απαιτήσεις ενώ βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση».
Με δεσμευμένους τους προσωπικούς του λογαριασμούς, τους εργαζόμενους απλήρωτους και με ανοιχτές υποχρεώσεις προς τράπεζες, ο ιδιοκτήτης του ΔΟΛ βρίσκεται αντικειμενικά σε αδύναμη διαπραγματευτική θέση. Όμως, στη λήξη της προθεσμίας που είχε ανακοινώσει ο ίδιος ως καταληκτική των διαπραγματεύσεων, διαβεβαίωσε προχθές τους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εισπράξει όλα τα δεδουλευμένα. Διεμήνυσε επίσης ότι «θα μπουν κεφάλαια δεκάδων εκατομμυρίων» στην εταιρεία, το ταμειακό πρόβλημα θα επιλυθεί, αλλά παράλληλα θα εφαρμοσθεί σχέδιο εσωτερικής αναδιάρθρωσης, με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της.
Φήμες και γεγονότα
Εντονη φημολογία υπάρχει ως προς τους υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές. Στη λίστα που διακινείται περιλαμβάνονται ονόματα του παλιού εκδοτικού κατεστημένου και επίδοξοι επιχειρηματίες των media – ακόμη και ο Χρ. Καλογρίτσας(!), που κέρδισε και έχασε μία τηλεοτπική άδεια σε λίγα 24ωρα.
Πέρα από τη φημολογία, στις πληροφορίες που διαρρέουν από έγκυρες τραπεζικές πηγές και από στελέχη εταιρειών media, ως επίδοξοι νέοι μεγαλομέτοχοι του ΔΟΛ φέρονται εγχώριοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα ναυτιλιακά, στην ενέργεια και στις διεθνείς επενδύσεις.
Στο «κάδρο» μπαίνει και ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης, για τον οποίο υπάρχει η πληροφορία ότι διαπραγματεύεται με τον Στ. Ψυχάρη τη συμμετοχή του στο πρακτορείο διανομής εφημερίδων «Αργος». Όπως αναφέρεται, το σενάριο προβλέπει συμμετοχή του κ. Μαρινάκη σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Αργος» και μετεξέλιξη της σε επιχείρηση logistics.
Επισημαίνεται ότι η εταιρεία διαθέτει μεγάλο στόλο φορτηγών αυτοκινήτων, κτίρια, εγκαταστάσεις και αποθήκες σε όλες τις μεγάλες επαρχιακές πόλεις και έμπειρο προσωπικό. Μπορεί λοιπόν χωρίς σημαντικές νέες επενδύσεις να καταστεί η μεγαλύτερη επιχείρηση logistics και διανομών στην Ελλάδα. Ηδη έχει αρχίσει να επεκτείνει τις δραστηριότητες της προς αυτόν τον τομέα.
Παράγοντες των media ερμηνεύουν αυτή την επιχειρηματική προσέγγιση Μαρινάκη-Ψυχάρη ως προοίμιο ευρύτερης συνεργασίας, η οποία μπορεί να αφορά εξαγορά «κομματιών» του Mega Channel, ή και συμμετοχή του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού στον ΔΟΛ.