Επιχειρήσεις

ΔΟΛ: Οι τράπεζες χάνουν €150 εκ., απλήρωτοι και απολυμένοι οι εργαζόμενοι


Οι τράπεζες  είναι οι «μεγάλοι χαμένοι» από την εκκαθάριση του ΔΟΛ και την πώληση των βασικών περιουσιακών του στοιχείων – εφημερίδων και μετοχών του Mega – στον Β. Μαρινάκη: Θα εισπράξουν συνολικά μόλις 16.9 εκατ. ευρώ και θα αναγκασθούν να διαγράψουν οριστικά απαιτήσεις της τάξεως των 150 εκατομμυρίων!

Ανακύπτει λοιπόν το ερώτημα γιατί δεν συναίνεσαν σε μία λύση αναδιάρθρωσης και κουρέματος των υποχρεώσεων του εκδοτικού συγκροτήματος, η οποία θα τους απέφερε πολύ περισσότερα – σε μετρητά και σε απαιτήσεις καλυπτόμενες από εγγυήσεις και διασφαλίσεις.

Επισημαίνεται ότι όπως έχει αναφερθεί στον Τύπο, ο Ιβάν Σαββίδης είχε προτείνει να εξαγοράσει τον ΔΟΛ έναντι 20-25 εκατ. ευρώ και να εγγυηθεί δάνεια  της τάξεως των 70-80 εκατ. ευρώ, εάν οι τράπεζες συναινούσαν σε κούρεμα του επιπλέον ποσού απαιτήσεων.

 Ετσι, αντί των 16,9 εκατ. που παίρνουν από τον πλειστηριασμό, οι τράπεζες θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν 87-97 εκατ. ευρώ σε ζεστό χρήμα και απαιτήσεις.

Εργαζόμενοι: Απλήρωτοι και απολυμένοι

Με τη λύση που δόθηκε, χαμένοι είναι και οι εργαζόμενοι του εκδοτικού συγκροτήματος, οι οποίοι είναι αμφίβολο αν θα εισπράξουν τα δεδουλευμένα τους, ενώ θα βρεθούν απολυμένοι χωρίς να πάρουν αποζημίωση.

Οσοι επαναπροσληφθούν από τον νέο ιδιοκτήτη, θα υπογράψουν νέες συμβάσεις εργασίας, με αποδοχές προφανώς πολύ χαμηλότερες και χωρίς αναγνώριση της προϋπηρεσίας στον ΔΟΛ.

Σύμφωνα με τον νόμο Δένδια βάσει του οποίου έγινε η εκποίηση, η πλειοδότρια εταιρεία Alter Ego του Β. Μαρινάκη παίρνει το σύνολο του ενεργητικού του ΔΟΛ (πλήν ακινήτων), χωρίς κανένα χρέος ή άλλο βάρος και χωρίς  καμία υποχρέωση προς τους εργαζόμενους. Ξεκινάει λοιπόν την εκδοτική της δραστηριότητα «πεντακάθαρη» και με μειωμένο μισθολογικό κόστος, έχοντας στην κατοχή της τις εφημερίδες «Νέα» και «Βήμα», τουλάχιστον 27 τίτλους περιοδικών, το 21,1% του Mega Channel και το 50% της εταιρείας «Ιρις», που είναι η μεγαλύτερη ελληνική στον κλάδο εκτυπώσεων.

Τα 22,8 εκατ. που δίνει ως τίμημα, συν τα 3,2 εκατ. ευρώ που είναι η προσφορά της Alpha Bank για τα ακίνητα του ΔΟΛ, θα κατανεμηθούν ως εξής βάσει των διατάξεων του νόμου Δένδια:

• Το 65% του ποσού (δηλαδή 16,9 εκατ. ευρώ) θα δοθεί στις πιστώτριες τράπεζες

• Το 25% (δηλαδή 6,5 εκατ. ευρώ) θα μοιρασθεί στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά Ταμεία και στους εργαζόμενους – κατ’ αναλογία των απαιτήσεων των τριών μερών.

Ετσι, αν υπάρχουν μεγάλες οφειλές του ΔΟΛ προς εφορία (από ΦΠΑ κλπ) και προς τα Ταμεία (από ασφαλιστικές εισφορές), οι εργαζόμενοι θα πάρουν ψίχουλα έναντι των δεδουλευμένων τους.

  • Το υπόλοιπο 10% (2,6 εκατ. ) θα διατεθεί για πληρωμές σε λοιπούς πιστωτές