Με συγκρατημένη αισιοδοξία ατενίζει το 2023 ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Πιερ-Ολιβιέ Γκουρινσά. Σε συνέντευξη του στην οικονομική εφημερίδα La Tribune εξηγεί ότι το ΔΝΤ εκτιμά στις τελευταίες προβλέψεις του πως ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι στο 2,9%, έναντι 2,7% που προέβλεπε ως τώρα.
Και αυτό όπως επισημάνει διότι οι περισσότερες εθνικές οικονομίες αποδείχθηκαν πολύ πιο ανθεκτικές σε κραδασμούς από ό,τι αναμενόταν και τα ποσοστά ανεργίας βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στη ζώνη του ευρώ, στις ΗΠΑ ή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά τον Γάλλο οικονομολόγο πολλοί κίνδυνοι εξακολουθούν ωστόσο να ελλοχεύουν, αρχής γενομένης από τον υψηλό πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Για να τα αντιμετωπίσουν όλα αυτά, ο οικονομολόγος προειδοποιεί τα κράτη, που είναι ήδη χρεωμένα από τα μέτρα στήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19, για την ανάγκη διαχείρισης των προϋπολογισμών τους κατά τρόπο που να διατηρεί περιθώρια ελιγμών για επανασύνδεση με την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και που να εξασφαλίζει την απαραίτητη ενεργειακή μετάβαση.
Ερωτηθείς για τον αντίκτυπο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι το 2023 και το 2024 θα είναι δύσκολες χρονιές για τη ρωσική οικονομία, η οποία το 2022 μπόρεσε να προσαρμοστεί σε αυτές τις κυρώσεις, που αφορούσαν κυρίως τις εισαγωγές της, επειδή συνέχισε να παράγει εισόδημα χάρη στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίες παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα.
Ερωτηθείς τέλος για το πώς βλέπει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση στη Γαλλία, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ απαντά πως ορισμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να στηρίξουν τη γαλλική οικονομία. Επισημαίνει πως το ποσοστό απασχόλησης των σχετικώς ηλικιωμένων είναι χαμηλό στη Γαλλία και ότι αν ενισχυθεί θα μπορούσε να ενισχύσει τη δυνητική ανάπτυξη της οικονομίας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ