Διεθνή

ΔΝΤ: Που θα κινηθεί το πετρέλαιο φέτος και του χρόνου - Προτροπή στη Μ. Ανατολή να αξιοποιήσει την «πετρελαϊκή αφθονία»


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτρέπει τις εξαγωγούς χώρες πετρελαίου στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, που θα συγκεντρώσουν απροσδόκητα έσοδα το 2022, να εφαρμόσουν πολιτικές που θα κάνουν τις οικονομίες τους λιγότερο ευάλωτες στην έκρηξη των τιμών της ενέργειας, αναφέρει το Bloomberg.

Τα έσοδα από το πετρέλαιο στην ευρύτερη περιοχή θα φτάσουν τα 818 δισ. δολάρια φέτος, σημειώνοντας αύξηση 320 δισ. δολαρίων συγκριτικά με την αξιολόγηση του ΔΝΤ τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με επικαιροποιημένες εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Η Μέση Ανατολή και η Κεντρική Ασία περιλαμβάνουν πέντε από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του ΟΠΕΚ, με προεξάρχουσα τη Σαουδική Αραβία.

«Επανέρχονται οι μνήμες των προκυκλικών πολιτικών του παρελθόντος», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Τζιχάντ Αζούρ, διευθυντής του ΔΝΤ για την περιοχή. «Είναι πολύ σημαντικό αυτές τις χώρες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση ως προς τον τρόπο άσκησης των πολιτικών τους».

Οι διαταραχές στο εμπόριο και την παραγωγή ως αποτέλεσμα της ρωσικής  εισβολής στην Ουκρανία έχουν αυξήσει το κόστος των εμπορευμάτων, διατηρώντας το πετρέλαιο πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.

Παράλληλα, θέτουν υπό πίεση εισαγωγείς όπως η Αίγυπτος και αυξάνει την απειλή μακροχρόνιου πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο, η αύξηση των τιμών της ενέργειας προσπορίζει οφέλη για τις κυβερνήσεις που βασίζονται στις πωλήσεις αργού και φυσικού αερίου για το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους.

Το ΔΝΤ εξέφρασε την προσδοκία πως η θετική συγκυρία θα βελτιώσει τις δημοσιονομικές και πολιτικές ισορροπίες σε μια περιοχή που περιλαμβάνει συνολικά 13 εξαγωγείς -- από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέχρι το Τουρκμενιστάν.

Επίσης, προβλέπει ότι το πετρέλαιο θα κινείται στον μέσο όρο των 106,83 δολ. το βαρέλι το 2022 και 92,63 δολ. το 2023.

Τα επίσημα αποθεματικά στην περιοχή, εκτιμά το Ταμείο, θα ανέλθουν σε 1,3 τρισ. δολάρια το 2022, αναβάθμιση 235 δισ. δολαρίων σε σχέση με τα δεδομένα του περασμένου Οκτωβρίου.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να βελτιωθεί στο 12,2%.

Η ανάκαμψη στα δημόσια οικονομικά περιορίζει μια περίοδο αναταραχής για τους παραγωγούς πετρελαίου, μετά την πανδημία του κορονοϊού που έκλεισε τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο και οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου σε μεγάλη υποχώρηση.

Μετά από μια απότομη ύφεση, τα έξι μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου -- Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ -- θα δουν οικονομική ανάπτυξη 6,4% φέτος, από 2,7% το 2021.

Οι χώρες του Κόλπου θα πρέπει να επικεντρωθούν στην κατοχύρωση αποθεμάτων ασφαλείας και στη βελτίωση των δημοσιονομικών τους, σύμφωνα με τον Αζούρ.

Επιπλέον, η αφθονία του πετρελαίου είναι «μια ευκαιρία για την εμβάθυνση των χρηματοπιστωτικών αγορών και για την προώθηση πρόσθετων επενδύσεων στην οικονομία», είπε. Αυτό θα συμβάλει στην «επιτάχυνση της διαφοροποίησης και στις προϋποθέσεις ανάπτυξης που σταδιακά θα γίνεται λιγότερο εξαρτώμενη από το πετρέλαιο».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις